Ékszerteknős mint házikedvenc? – Egy hobbi, amely komoly természeti károkat okoz

Ékszerteknős mint házikedvenc? – Egy hobbi, amely komoly természeti károkat okoz
Ékszerteknős mint házikedvenc? – Egy hobbi, amely komoly természeti károkat okoz

Hazánk természetes vizeiben ma már jóval nagyobb eséllyel találkozunk szabadon engedett ékszerteknősökkel, mint az egyetlen őshonos fajjal, a mocsári teknőssel. A sanyarú fogságban tartott, ám idővel megunt ex-házikedvencek inváziója Magyarország legtöbb értékes vizesélőhelyét fenyegeti a felelőtlen állattartóknak köszönhetően. De úgy tűnik, hogy a múlt hibáiból nem tanulunk.

Invazív teknősök: szélnek eresztett házikedvencek a természetben

A Szarvasi-Holt-Körösön, a vízi színházat komótosan elhagyó sétahajó idegenvezetője mikrofonnal a kezében, lelkesen jelenti be az utasoknak a következő látványosságot, a kissé távoli, vízbe dőlt fa törzsén napfürdőző teknősöket, mire a turisták izgatottan fotózzák a természeti csodát, a tucatnyi mozdulatlan állatot.
Csak az óvatosan a közelükbe evező kenus kiránduló veheti észre, hogy valójában egyetlen őshonos teknős sem akad közöttük.

A helyzet nem egyedi. A Debreceni Nagyerdőben, a Békás-tó hídján sétálva láthatjuk, ahogy a díszhalak tömegében feltűnik egy-egy kis hüllő a víz felszínén. Ahogy közelebb úszik hozzánk, már látható is a tenyérnyi, díszes páncél és a vízből nyújtózó fejecske, melyen a kétoldalt húzódó vörös, esetleg sárga mintázat árulkodó jel.

Napozó ékszerteknősök – Az egyetlen hazai fajunkat, a mocsári teknőst, a robosztus állatokkal való egyenlőtlen versengés kiszorítja élőhelyéről.
Fotó: Pixabay

Egy ékszerteknős vásárlása elköteleződés akár 40 évre

Ezek az állatok valamikor diónyi méretű, eleven kis ékszerként úszkáltak egy állatkereskedés kirakati terráriumában. A parányi állatok igencsak megfizethető árúak, és ránézésre nem igényelnek túl sok törődést. A látszat rendkívül megtévesztő, ezért az alábbi jelenet mindennapos.

Egy lelkes, boldog kisgyerek távozik a kasszától szülei kíséretében, akik egy ékszerteknős megvásárlásával tettek kedvére, talán mert nem bírtak tovább ellenállni az állandó kérlelésnek. A színes kis teknős „elindul” a családdal új otthonába, kicsi terráriummal, pár egyszerű kellékkel és egy kis eleséggel felpakolva. Apu és anyu is elégedett. De vajon azt mérlegelik-e, hogy ez az apró jószág akkor is velük lehet majd, amikor a gyermekük leendő gyermeke már bőven egyetemi tanulmányait végzi?

A boltokban kapható teknősök parányi mérete és alacsony ára ne csábítson minket meggondolatlan vásárlásra!
Fotó: Pixabay

A kis teknősök a felkészületlen gazdák és a rossz tartási körülmények miatt gyakran nem érik meg a felnőttkort, de ha mégis túlélik az első éveket, akkor fenntartásuk terhei válnak kényelmetlenné: a helyigényes terrárium, a növekvő kiadások, az időigényes takarítás, a vízcsere.

Az állatka vásárlásakor felizzott pillanatnyi lelkesedés ekkorra réges-régen elillant, ezért a tulajdonosok már inkább szabadulnának a „tehertől”, ezért gyakran megszületik a kényszerű döntés: legyen a kis kedvenc szabad, valamelyik közeli tóban, folyóban.
A tett akár nemes cselekedetnek is tűnhet, mert – tudatlanság vagy közöny révén – meggyőzik magukat, hogy tulajdonképpen csak „visszaadják” kedvencüket a természetnek.
Valójában azonban ökológiai kárt okoznak, és nem mellékesen törvénysértést követnek el ezzel.

A törvényi szabályozás rendszerint késve érkezik

Az USA-ból százezres tételben érkező vörösfülű ékszerteknősök (Trachemys scripta elegans) kereskedelmét az Európai Unió 1997-ben betiltotta (hazánk 2002-ben). De az iparág ezt ügyesen megkerülve „átállt” egy közeli rokonra, a sárgafülű ékszerteknősre (Trachemys scripta scripta), mely éppúgy invazív lett hazánkban. Így már mindkét alfaj nagy számban él és vélhetően szaporodik is a vizeinkben.

2017 óta a sárgafülű ékszerteknősök kereskedelme is tilos. Hát… eső után köpönyeg.

A sárgafülű ékszerteknős a betiltott vörösfülű helyét vette át a boltok kínálatában. Ma már szabadon él, szerte az országban.
Fotó: Kántás Zoltán

A potenciálisan invazív fajokat jelenleg is árulják a boltok

Az ékszerteknősökkel rokon, kisebb termetű közönséges pézsmateknős (Sternotherus odoratus) szintén a boltok kirakatában úszkál. Sajnos nem kizárt, hogy „ideális” inváziós faj lehet belőle hamarosan.
De az eddig említett fajokon kívül kínai lágyhéjú teknőst (Pelodiscus sinensis), hieroglifás ékszerteknőst (Pseudemys concinna), Nelson-ékszerteknőst (Pseudemys nelsoni), kínai csíkosteknőst (Ocadia sinensis) és Magyarországon tiltott, nagy testű aligátorteknőst (Chelydra serpentina) is fogtak már be hazai szakemberek.

A sort lehetne folytatni a többi, kereskedésben kapható faj vizsgálatával, de a kulcskérdés általában ugyanaz: képesek-e ezek az állatok túlélni a telet a hazai éghajlati viszonyok között? Figyelembe véve azt is, hogy a klímaváltozás miatt a tartós, igazán hideg, „teknőspróbáló” időszakok egyre kevésbé jellemzőek, úgy tűnik, hogy a válasz: igen, egyre inkább képesek rá.

Hiszen a közönséges tarajosteknős és az aligátorteknős az Észak-Amerikai kontinensen még Kanada déli vidékein is megél! Így borítékolható, hogy ezek a szívós, csodálatos állatok szükség esetén vígan elbírnak Magyarország fagyosabb hónapjaival is.

A kockázatok ellenére a különböző tarajosteknős-alfajok napjainkban is elérhetők a boltok kínálatában.
Fotó: Pixabay

Az ékszerteknősök nem hibásak, ők az emberi önzés áldozatai

Az üzletekben kapható ékszerteknősök és egyéb édesvízi teknősfajok egyedei általában nagy tenyészfarmokon látják meg a napvilágot, gyakran az USA délkeleti államaiban, majd átutazva a fél világot, a kereskedelmi láncon keresztül megérkezve az üzletekbe, ott várják leendő, gondos gazdájukat. De többnyire nincs szerencséjük, mert a legtöbb vásárló nemes egyszerűséggel nem fogja fel, mit vállal, így nem csoda a későbbi kudarc.

Ha mérlegre tesszük az ékszerteknősök – de gyakorlatilag az összes egzotikus kisállat – kereskedelmére alapozott üzletág hozadékát, akkor az eredmény igen lesújtó:

A mocsári teknős hazánk egyetlen őshonos teknősfaja. Az élőhelyek elpusztítása, a környezetszennyezés, az illegális gyűjtők és az autóforgalom mellett az ékszerteknősök inváziója is fenyegeti.
Fotó: Pixabay

Lássuk be, ez a hobbi nem a természet szeretetéről, hanem az emberi önzésről szól! Az élővilágnak nem sok haszna származik belőle.

Az ékszerteknősök úszásra termettek. Gyorsan és ügyesen mozognak a vízben, ugyanakkor kissé esetlenül bár, de nagy távolságok megtételére vállalkozhatnak a szárazföldön is. Ezért szinte kizárt, hogy biztosítani tudjuk számukra a megfelelő mozgásteret az otthonunkban, (akva)terráriumi körülmények között. Sok kifejlett teknős számára a túl sekély víz miatt még az úszás élménye sem adatik meg.

A kerti tó sem ideális megoldás, ha nincs megfelelően elkerítve

Ha mégis szeretnénk ékszerteknőst tartani

Amennyiben úgy érezzük, hogy mégsem tudunk ellenállni a kísértésnek, és mindenképpen ékszerteknős vagy egyéb édesvízi teknős beszerzésén gondolkodunk, akkor érdemes rögtön egy kifejlett példányt „örökbe fogadni”, amelytől már szabadulna a gazdája. Hirdetésekben – akár tematikus Facebook-csoportokban – rövid keresgéléssel megfelelő állatra találhatunk. Így azonnal felmérhetjük a felelős tartás kihívásait, és eldől, hogy képesek lehetünk-e biztosítani a hatalmas terráriumot és egyéb feltételeket.

Ha az elmúlt évtizedek eredményét és a jelenlegi körülményeket nézzük, úgy tűnik, társadalmunk nem érett meg arra a feladatra, hogy kellő felelősséget vállaljon ilyen hosszú életű, törődés- és helyigényes, ugyanakkor természeti értékeinket veszélyeztető állatok tartása kapcsán. Megfogalmazódik tehát a dilemma: érdemes volna-e a vízi teknősök forgalmazását betiltani, mielőtt újabb problémákat generálunk?

(A cikk írója egy 22 éves ékszerteknős tulajdonosa, ennek minden örömével és kihívásaival együtt.)

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

search icon