Áttelelő békák a kertben – hogyan segíthetjük őket?

Áttelelő békák a kertben – hogyan segíthetjük őket?
Áttelelő békák a kertben – hogyan segíthetjük őket?

A vizes élőhelyek pusztulása, a környezetszennyezés, a mindent behálózó utak, az emberi segítséggel terjedő kétéltűbetegségek és a klímaváltozás hatásai világszerte tizedelik a békák állományát. Fogyatkozásuk mértéke hazánkban is aggasztó, azonban jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk megóvásuk érdekében. Például azzal, hogy kertünkben nemcsak szaporodásukhoz szükséges tavacskát, hanem fagymentes téli búvóhelyet is biztosítunk számukra.

A kertjeinkben felbukkanó fajok

Annak függvényében, hogy az ország melyik tájegységében élünk, más és más békafajok jelenhetnek meg a közvetlen környezetünkben. Egy zempléni, erdei faluban találkozhatunk akár a ritka sárgahasú unkával vagy a gyepi békával is, míg egy nagyvárosban jellemzően az emberi környezetet kedvelő zöld varangy, esetleg a barna varangy vagy az ásóbéka lehet kertünk vendége. De a szerencsésebbek a dúsabb növényzethez kötődő erdei békával, vizes élőhelyek közelében pedig a zöld levelibékával is összefuthatnak a ház körül.

A kis kerti tavacskákban pedig várható valamelyik tavibékafaj – leggyakrabban a változatos színezetű kecskebéka – megtelepedése is.

Ezek a kis állatok kora tavasztól egészen akár novemberig aktívak, majd a téli hónapokra rejtélyes módon eltűnnek a szemünk elől.

Ha a kertünk változatos, növényzetben, búvóhelyben gazdag élőhelyet kínál, akkor kis szerencsével az „ugróbajnok” erdei békák is megjelenhetnek nálunk.
Fotó: Kántás Zoltán

De vajon hol telelnek a békák?

Ahogy ősszel zuhanni kezd a hőmérséklet, a kétéltűek olyan menedék után néznek, mely kellő védelmet biztosít számukra a fagyok ellen. Ez a búvóhely az egyes fajok eltérő igénye alapján sokféle lehet: például egy komposzthalom, egy avarral borított odvas fatuskó, a kisemlősök föld alatti járatai, de egy tavacska mélye is megfelelőnek ígérkezik.

Szerencsére saját kezűleg is sokféle menedéket létesíthetünk a kertünkben, általában kevés befektetett munka árán.

A legegyszerűbb megoldás: gally- és falevélkupac

Az ősszel hulló levelek menedéket nyújtanak az élővilág számára, így szeretett békáinknak is. Már csak ezért se vigyük túlzásba az őszi takarítást, hiszen az avar áldás a kertünkben, óriási hiba szemétként kezelni.

Érdemes néhány faág, gally segítségével egy zegzugos, laza alapot képezni, majd erre szórni az összegyűjtött faleveleket. Minél nagyobb a kupac, annál biztosabb menedéket kínál. Az ilyen halmokat az erdei békák nagyon kedvelik, de más kétéltűek, hüllők, sőt az ízeltlábúak számára is ideálisak, így a szentjánosbogarak lárvái és a hétpettyes katicák is előszeretettel elfoglalják őket.

Falevelek hiányában bármilyen komposztálandó kerti „hulladék” megteszi, például lombos fanyesedék vagy lekaszált fű.

A kert háborítatlan részein elhelyezett laza komposzthalmok, gally- és falevélkupacok nagyszerű búvó- és telelőhelyek.
Fotó: Marozs Ágnes

Telelőbarlang készítése

A varangyok, unkák és zöld levelibékák természetes körülmények között gyakran vakond vagy rágcsálók által vájt járatokba vonulnak el a téli fagyok elől. Azonban talajlakó kisemlősök hiányában erre nincs lehetőségük, de egy aprócska barlang építésével mi is segítséget nyújthatunk számukra.

A bontott téglából épített menedék különösen kedvelt a zöld varangyok körében. Elkészítésének lépéseit az alábbi ábrák szemléltetik:

1. lépés: Lépcsőzetesen lefelé haladva ássuk ki a gödröt! Lépcsőfokokként helyezzünk csiszolatlan, kis méretű téglákat a tömör talajra!
2. lépés: A lépcsőkre helyezzünk egy-egy sor téglát hosszában lerakva, köztük 5–6 cm távolságot tartva!
3. lépés: A barlangot fedjük le keresztbe fordított, szintén lépcsőzetesen lerakott téglasorral, majd az építményt borítsuk be geotextillel, mely a talaj bejutása, a feltöltődés ellen véd! Esetleg egy csík mezőgazdasági fóliát is tehetünk rá, de ez nem feltétlenül szükséges.
4. lépés: Töltsük fel a gödröt, közben taposással tömörítve a talajt! Ügyeljünk arra, hogy a barlang bejárata kissé kiemelkedjen a talajszintből, nehogy elöntse a beáramló víz a járatot egy nagy nyári zivatar esetén.
5. lépés: A bejáratot tetszés szerint díszíthetjük. A képen természetes hatású kialakítás látható, de ez nem alapfeltétel, hiszen a varangyok nem válogatósak.

Fotó és grafikák: Kántás Zoltán

Olyan téglákkal dolgozzunk, melyek legalább egy telet már a szabadban töltöttek, így a szétfagyásra hajlamos darabokat kiszelektálhatjuk. A gödör kialakítása során menjünk a fagyhatár alá, legalább 80–90 cm-re!
Fontos, hogy rücskös felületű, csiszolatlan téglát használjunk, hogy a kisebb, növendék békák is sikerrel megmászhassák a lépcsőfokokat.

Mivel a varangyok nem vonulnak igazi téli nyugalomba, a hőmérséklet függvényében gyakran a bejárat közelében fognak visszapislogni ránk, ha egy téli estén zseblámpával bevilágítunk a járatba.
Arra is lesz lehetőségünk, hogy megfigyeljük, amint enyhébb, csapadékos éjszakákon kis vadászkörutakra indulnak, majd visszatérnek a biztonságot nyújtó búvóhelyre.

A bontott téglából épített barlang csupán egy a sok lehetséges variáció közül. A rendelkezésünkre álló anyagok alapján másféle megoldásokban is gondolkodhatunk. Például használhatunk téglaalapot, melyre hosszában félbe vágott, legalább 110 mm-es átmérőjű PVC-csövet és geotextilt helyezünk.

Félbe vágott PVC-csőből is nagyszerű telelőhely létesíthető. A képen egy sziklakertbe épített megoldás látható.
Fotó: Kántás Zoltán

Nyugodtan adjunk teret a kreativitásunknak, csupán arra ügyeljünk, hogy az állatok biztonságosan kijuthassanak az építményből, valamint ez kellően mély, fagymentes és tartós menedéket nyújtson, melyet nem tud elönteni egy komolyabb esőzés.

Az egy bejárattal rendelkező megoldásnak van egy hátránya: ha a békákra veszélyt jelentő siklók is látogatják a kertünket, akkor ezt a megoldást lehetőleg ne alkalmazzuk, mert egyéb kijárat hiányában a kétéltűek túl könnyű prédát jelentenek az éhes hüllőknek.

A kerti tó mint téli menedék

A kerti tavakban nemcsak a tavi békák, gőték, hanem időnként az erdei békák is áttelelhetnek. A vízben tartózkodó állatok a fokozatosan lehűlő környezetben lelassulnak, majd a meder alján nyugalmi állapotba kerülnek.

A kis kerti tavak ideális telelőhelyek lehetnek több békafaj, de az enyhe téli napokon gyakran aktivizálódó gőték számára is.
Fotó: Fekete Szilvia

Természetesen ennek a stratégiának is vannak kockázatai, hiszen extrém hideg teleken a víz fél méteres vastagságban is átfagyhat, így – bár a legtöbb békafaj a sekély (20–30 cm mély) vizeket kedveli – érdemes egy mélyebb zónát is kialakítani a tóban, ezzel növelve a sikeres áttelelés esélyét.
A másik veszély a vízfelszín teljes befagyása, mivel ez oxigénhiányos állapotot, illetve a mérgező bomlástermékek felhalmozódását okozhatja. Ennek megelőzésére célszerű beüzemelni egy kis levegőztető berendezést, mely fenn tud tartani legalább egy apró léket, ahol a gázcsere biztosítva lesz.

Életveszélyes csapdák: vízóraakna és társaik

A békák nagyon jól úsznak, és egyes fajok méteres ugrásokra is képesek, de tény, hogy a „sziklamászás” általában nem az erősségük. Sajnos a nyári estéken vadászva vagy ősszel telelőhely után kutatva sok kétéltű esik csapdába a földbe süllyesztett, általában betonfalú aknákban. Ezért érdemes résmentesen záródó, „kétéltűbiztos” fedőlemezről gondoskodni. Ennek hiányában pedig időnként ellenőrizzük, szükség van-e a segítségünkre!

Szivattyúaknából mentett, csontsovány zöld varangy. Hosszú hónapokon keresztül alig jutott táplálékhoz.
Fotó: Kántás Zoltán


Ha késő ősszel vagy télen csapdába esett állatot találunk az egyébként fagymentes helyen, akkor tavaszig már ne háborgassuk! Segítségképpen kissé komfortosabbá tehetjük számára a búvóhelyet, ha 1–2 vödörnyi falevelet halmozunk az egyik sarokba azért, hogy fokozzuk a hideg elleni védelmet és az állat biztonságérzetét. A kiszáradás is veszélyt jelenthet, ezért egy cserépalátétben némi (klórmentes) vizet is levihetünk, ahol a telelő béka vagy gőte – kedve szerint – kellemesen megmártózhat.

A fagyos hónapok múltával viszont mindenképpen engedjük szabadon kis védencünket!

A zöld varangy, a barna ásóbéka és a barna varangy (balról jobbra) gyakran esik a vízóraaknák csapdájába. (Emellett sajnos az utakon is sok elpusztul, ezért – ahol lehet – próbáljunk rájuk figyelni, különösen csapadékos estéken!)
Fotó: Pixabay

Csapdából ideális menedék

Szerencsére némi átalakítással egy ilyen csapdaként funkcionáló aknából nagyszerű téli búvóhelyet alakíthatunk ki. Sokszor egy bevagdosott, érdesített felületű léc is megoldhatja a problémát, mely könnyedén megmászható rámpaként biztosítja az állatok be- és kijutását.

Közterületen lévő, rosszul záródó akna. Egy ki- és bejárást biztosító érdes felületű deszka és egy kis avar behelyezésével a betonfalú csapdából nagyszerű búvóhely jöhet létre.
Fotó: Kántás Zoltán

Minden tett számít

A fenti megoldások mind arra a tényre mutatnak rá, hogy egészen apró cselekedetekkel is jelentős segítséget nyújthatunk kertünk kis lakóinak. Érdemes élnünk ezzel a lehetőséggel, így legalább lokális szinten hozzájárulhatunk a kétéltű-populációk fennmaradásához, megelőzve azt, hogy pár év múlva esetleg már csak fotókon csodálhassuk meg ezeket az érzékeny, sokszínű kis élőlényeket.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

search icon