Ha van kerti tavad, segítsd a kutatók munkáját!
Ha van kerti tavad, segítsd a kutatók munkáját!

Az Ökológiai Kutatóközpont kutatói a lakosság bevonásával vizsgálják a kerti kistavak helyi biodiverzitásra gyakorolt hatását. Ezekről nemzetközileg és országosan is csak igen kevés információ áll rendelkezésre, pedig fontos szerepet játszhatnak a biodiverzitás megőrzésében és jelentős ökoszisztéma–szolgáltatásokat nyújthatnak.

A „My Pond – Az én tavam” elnevezésű projektjük amelynek keretein belül a lakosság aktív bevonásával, többek között DNS-alapú módszerekkel tervezik felmérni az eddig legtöbbször rejtett és javarészt ismeretlen kerti kistavakat.

Első lépésben egy kérdőív kitöltésére kérik a saját kerti tóval rendelkező lakosságot. Ennek során azt szeretnék megtudni, hogy milyen sűrűségben találhatók ilyen élőhelyek Magyarországon, és mik a legalapvetőbb jellemzőik. Hasonló felmérések során az Egyesült Királyságban korábban kiderült, hogy minden tizedik kertes ház kertjében található egy-egy kistó – ez országos szinten 4,5 millió kerti tavat jelent –, és ezek számos őshonos élőlénynek biztosítanak élőhelyet.

A kistavak azonban nemcsak a helyi biodiverzitást növelik, de a kerttulajdonosok számára számos egyéb előnnyel is szolgálnak. Így például jelentősen csökkenteni tudják az úgynevezett városi hősziget-hatást, amikor is a hő „megreked” a sűrűn beépített területeken. Ilyen helyeken egy kistó bizonyítottan akár több fokkal is képes csökkenteni a közvetlen környezete hőmérsékletét.

Ugyanakkor nemcsak Magyarországon, de a környező régióban sem volt még korábban hasonló felmérés, így a kutatók csak találgatni tudnak, hogy mekkora lehet a hasonló hazai élőhelyek száma és a biodiverzitás megőrzésében betöltött szerepük. A kutatók jövő évi célja, hogy a lakosság segítségével felmérjék ezeknek az élőhelyeknek a biodiverzitását, többek között a legmodernebb DNS-alapú módszerek segítségével, és összefüggéseket keressenek az élőhelyek kezelése, sűrűsége, illetve a biodiverzitás megőrzésében betöltött szerepük között.

Segítségükért cserébe a tótulajdonosok kézhez kapják a saját kerti tavaikban élő fajok teljes listáját és a vízkémiai változók – tápanyagok, szennyező anyagok – adatait is, így ők is jobban megismerhetik tavaikat. A kapott eredmények alapján a kutatók kidolgoznak egy sor egyszerű javaslatot, amelyekből egy „best practice” csomagot is összeállítanak azon kerttulajdonosok számára, akik a lehető leghatékonyabban szeretnének hozzájárulni a vízi élővilág megőrzéséhez.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(ELKH)

search icon