Nem minden ízeltlábú ellenség, ami a veteményesben van!

Nem minden ízeltlábú ellenség, ami a veteményesben van!
Nem minden ízeltlábú ellenség, ami a veteményesben van!

Sőt, vannak kifejezetten hasznosak is, mint például a katica. Azt viszont már kevesen tudják – legalábbis nem sokan számolnak vele –, hogy van egy lárvaállapota, amit nem szabad bántani.

Ez persze messze nem olyan aranyos, mint a sok mesében feltűnő, óvodai jelként is kedvelt hétpettyes, kifejlett imágó. Azonban már ők is hasznosak, nem csak felnőttkorukban. Tudvalevő, hogy minden katica ragadozó, de legalábbis mindenevő. Annak idején emiatt telepítették be a harlekinkaticákat is, amelyek viszont azóta elszaporodtak, és már veszélyt jelentenek az őshonos, hétpettyes rokonaikra. Habár nekik is igen érdekesen néz ki a lárvájuk, nézzük most azt, miért is jó, ha tele van velük a kertünk!

A katica lárvája első ránézésre olyan, mint egy apró sárkány. Alapvetően fekete, ezen sárga minta látható, s apró kis „szarvacskák” vannak rajta. Már ekkor is ragadozó életmódot folytat, szorgosan pusztítja a levéltetveket. Igazából bármilyen nála kisebb rovart azonnal felfal. Ha tehát meglátjuk a veteményesben, ne féljünk tőle, mert minél több van belőle, annál kisebb annak az esélye, hogy palántáink feladják.

Minden kertész rémálma: a levéltetvek
Kép: Canva

A kifejlett egyedek is jó szolgálatunkra lesznek, sajnos még az idegenhonos invazív fajok is, ha a levéltetvekről van szó. Lehet ellenük permetszerrel és természetes módon is védekezni, a lényeg, hogy szüntelenül figyeljük a kertet, mert az egész évi lecsónak való „mehet a levesbe”, ha elszaporodnak a tetvek. És ha egy növényt elpusztítanak, jöhet a következő…

search icon