Hazánk egyik legnagyobb állóvize egy alföldi holtág
Hazánk egyik legnagyobb állóvize egy alföldi holtág

A holtág, amelynek hossza közel 30 km, két alföldi település között kanyarog. Mellette találjuk az ország legnagyobb arborétumát és a Történelmi Magyarország Közepét jelző emlékművet is.

A Turista Magazin beszámolója szerint a Békés vármegyében található Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst a környékbeliek csak Kákafoki-holtágnak hívják. A Hármas-Körös bal parti holtágának pontos hossza 29,2 km, területe 207 hektár, átlagos szélessége 70 méter, átlagos mélysége pedig 2,2 méter.

Fotó: Tóth Judit

A holtág ma is összeköttetésben áll a folyóval, így folyamatosan biztosított a friss vízellátottság. A holtág partján – Szarvason és Békésszentandráson is – szinte végig nyaralókat találunk, a strandolók, a horgászok és a vízi sportok szerelmesei egyaránt megtalálják itt a számításukat. 2011-ben a holtág partján megépült a Szarvasi Vízi Színház is, amely a környék leghosszabban nyitva tartó szabadtéri színháza lett.

A beszámolóból kiderül, hogy a holtág emblematikus fái a mocsárciprusok. Az észak-amerikai származású fafajt először gróf Bolza Pál, a Szarvasi Arborétum alapítója telepítette itt, és ma már a holtág mellett több helyen is láthatóak a példányai.

A Holt-Köröst és annak környékét gyalog, két keréken, kenuval egyaránt érdemes felfedezni, sőt télen, ha az időjárás engedi, az ország egyik leghangulatosabb korcsolyapályája is itt található, ahol kilométereken át lehet siklani a jégen.

Bolygónk természeti értékeinek, szemet gyönyörködtető tájainak megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Turista Magazin
Kiemelt kép: Tóth Judit

search icon