Elgondolkoztál már azon, hogy egyes ételféleségeink mióta léteznek? Ki főzött először puliszkát, vagy mióta fogyasztunk cseresznyét? Az élelmiszerek történetével egyre többen foglalkoznak, itt pedig a témával foglalkozó legrészletesebb weboldalt mutatjuk be röviden.
A foodtimeline.org 1999 óta üzemel és bővül. Az oldal egy idővonalon ábrázolja az egyes alapanyagok és receptek megjelenési időpontját. A számunkra érdekes címszóra kattintva az ételféleség részletes történetét ismerhetjük meg, a vonatkozó szakirodalomból származó bőséges idézetgyűjteménnyel együtt.
Bár az oldal angolul van, érdemes egy webes fordítót bevetni annak is, aki nem beszéli a nyelvet, mert rendkívül érdekes dolgokat tudhatunk meg mindennapi csemegéinkről. Az idővonalat böngészve például kiderül, hogy jégkrém már Kr. e. 3000 táján létezhetett az ókori Kínában, míg Európában a 17. századig várni kellett rá, azonban ekkori még kevesek engedhették meg maguknak. Igazán csak a 19. század második felétől tudott elterjedni a gépek segítségével. Ezen túl azonban minden mást is meg tudunk az édességről, például az egyes fajtáit és azok történetét, a köré gyűlő legendákat vagy épp azt, hogy az 1700-as években milyen ízekben volt elérhető.
A fagyi csupán egyetlen példa a mustártól, a sonkán át a hot dogig, a pillecukortól a csokiba mártott csipszig terjedő igen széles tudástárból. Ha van pár szabad perced (napod) és érdekel a téma, mindenképp kattints a foodtimeline.org oldalára!