Mióta eszünk szendvicset? És fagyit? Vagy sült csirkét?
Mióta eszünk szendvicset? És fagyit? Vagy sült csirkét?

Elgondolkoztál már azon, hogy egyes ételféleségeink mióta léteznek? Ki főzött először puliszkát, vagy mióta fogyasztunk cseresznyét? Az élelmiszerek történetével egyre többen foglalkoznak, itt pedig a témával foglalkozó legrészletesebb weboldalt mutatjuk be röviden.

A foodtimeline.org 1999 óta üzemel és bővül. Az oldal egy idővonalon ábrázolja az egyes alapanyagok és receptek megjelenési időpontját. A számunkra érdekes címszóra kattintva az ételféleség részletes történetét ismerhetjük meg, a vonatkozó szakirodalomból származó bőséges idézetgyűjteménnyel együtt.

Bár az oldal angolul van, érdemes egy webes fordítót bevetni annak is, aki nem beszéli a nyelvet, mert rendkívül érdekes dolgokat tudhatunk meg mindennapi csemegéinkről. Az idővonalat böngészve például kiderül, hogy jégkrém már Kr. e. 3000 táján létezhetett az ókori Kínában, míg Európában a 17. századig várni kellett rá, azonban ekkori még kevesek engedhették meg maguknak. Igazán csak a 19. század második felétől tudott elterjedni a gépek segítségével. Ezen túl azonban minden mást is meg tudunk az édességről, például az egyes fajtáit és azok történetét, a köré gyűlő legendákat vagy épp azt, hogy az 1700-as években milyen ízekben volt elérhető.

A fagyi csupán egyetlen példa a mustártól, a sonkán át a hot dogig, a pillecukortól a csokiba mártott csipszig terjedő igen széles tudástárból. Ha van pár szabad perced (napod) és érdekel a téma, mindenképp kattints a foodtimeline.org oldalára!

search icon