Mit várhatunk az új IPCC jelentéstől?
Mit várhatunk az új IPCC jelentéstől?

Hétfőn kerül publikálásra az IPCC (éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport) által összeállított 2013 óta először kiadott jelentés a globális felmelegedés tudományáról. A politikai döntéshozóknak szóló összefoglaló várhatóan kulcsfontosságú dokumentum lesz a világ vezetői számára, amikor novemberben a COP26 során találkoznak.

Az éghajlatváltozásról szóló első átfogó értékelő jelentés 1992-ben jelent meg, a sorozat idén megjelenő hatodik része négy kötetre oszlik, amelyek közül a hétfői az első, az éghajlatváltozás mögött álló fizikai tudományt tárgyalja.

Mire számíthatunk a készülő jelentéstől? Sok megfigyelő szerint az elmúlt néhány évben jelentős előrelépés történt a tudományban.

A modelljeink jobbak lettek, jobban értjük a fizikát, a kémiát és a biológiát, így sokkal jobban képesek szimulálni és előrejelezni a jövőbeli hőmérsékletváltozásokat és csapadékváltozásokat, mint korábban. Egy másik változás az volt, hogy az attribúciós tudományok az elmúlt néhány évben jelentősen bővültek. Nagyobb összefüggéseket tudunk megállapítani az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási események között.

mondta Dr. Stephen Cornelius a WWF-től, az IPCC üléseinek megfigyelője.

A hőmérséklet-előrejelzések aktualizálásán kívül valószínűleg nagy hangsúlyt kap majd az a kérdés is, hogy az emberiség milyen szerepet játszott a klímaválság kialakulásában. Várhatóan ezúttal az IPCC azt is felvázolja majd, hogy az ember milyen nagy hatással van az óceánokra, a légkörre és bolygórendszerünk más aspektusaira.

Az egyik legfontosabb kérdés a tengerszint emelkedésével kapcsolatos. Ez az IPCC által egy régóta vitatott kérdés, mivel a korábbi előrejelzéseiket egyes tudósok túlságosan konzervatívnak ítélték. Emellett az elmúlt hónapokban tapasztalt pusztító tűzvészek és árvizek, amelyeket az éghajlatváltozással hoztak összefüggésbe, indokolttá tették, hogy a a jelentés egy új fejezetet is tartalmazzon, amely a szélsőséges időjárási eseményeket a hőmérséklet emelkedésével hozza összefüggésbe. Az új összefoglaló egyik kulcskérdése a 1,5 Celsius-fokos hőmérsékleti cél megvalósításával kapcsolatos, szakértők úgy vélik, ha ez a jelentés mond valamit erről a hőmérsékleti határértékről a kibocsátásokkal és azok alakulásával kapcsolatban, akkor politikai hatással lesz a COP26-ra.

(BBC)

(fotó: pexels – Nacho Canepa)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon