Megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület
Megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület

Ma, online sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület, a HuPCC, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fóruma. Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diana alelnök és szóvivő elmondta, hogy az éghajlatváltozás rendkívül összetett terület, ezért szükség volt egy olyan szervezetre, amely összeszedi a témában elérhető rengeteg információt, ezzel a céllal alakult meg az IPCC mintegy 30 évvel ezelőtt.

A magyar független, nonprofit szervezet célja, hogy a klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait tudományos értékelő jelentésekben összegezze, azokat interdiszciplináris konferenciákon mutassa be. Tevékenységének alapja az elkötelezettség, a közösségi részvétel és együttműködés, a tudományosan megalapozott, független és elfogulatlan álláspont, a szakmai szempontok sokféleségének tisztelete.

A jelentések fő célközönsége a politikai, szakpolitikai és önkormányzati döntéshozók, akik részt vesznek a jelentés témaköreinek meghatározásában, szakmai bírálatában, valamint végső elfogadásában.

Az IPCC-hez hasonlóan a HuPCC is csak a kormánnyal és az egyes önkormányzatokkal kíván együttműködni – politikai megfontolásoktól, pártoktól és gazdasági irányzatoktól függetlenül.

A HuPCC bemutatkozó rendezvénye az április 12-től és 15-ig meghirdetett Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia, amely az első interdiszciplináris szakmai eszmecsere lesz a témában Magyarországon.

(Infostart)

(foto: hupcc.hu)

search icon