Nagy baj lesz, ha túlmegyünk az éghajlati billenőpontokon
Nagy baj lesz, ha túlmegyünk az éghajlati billenőpontokon

A felmelegedés egy pontján túl olyan visszafordíthatatlan változások következnek be a földi rendszerekben, melyeket az emberiség már nem, vagy csak nagyon kis részben tud majd befolyásolni. Ezeket a küszöböket hívjuk átbillenési- vagy billenőpontoknak (angolul tipping point).

A másfélfok.hu tematikus írása ezekkel a billenőpontokkal foglalkozik. Mint írják, korábban az iparosodás előtti időkhöz képesti 5 °C-os felmelegedést gondolták ilyen határnak, az újabb kutatások szerint azonban bizonyos változások már most, 1-2 °C-os felmelegedésnél bekövetkezhetnek. Persze egyelőre sok a bizonytalanság, már csak azért is, mert a billenőpontok egy része a többivel ellentétes irányú folyamatokat indíthat meg, ez pedig kiszámíthatatlanná teszi az egymásra gyakorolt hatásukat.

Az egyik legismertebb ilyen átbillenési pont a Golf-áramlat lassulása, illetve leállása. Erről korábban megírtuk, hogy bekövetkezése esetén olyan jelentős következményekkel kellene számolni, mint Európa klímájának hűvösebbre fordulása, Dél-Amerika és Nyugat-Afrika területén lecsökkenő csapadékmennyiség vagy Észak-Amerika keleti partjainál megemelkedő tengerszint.

Az átbillenési pontok zöme egyébként globális léptékben apróbb változásnak számít, ahhoz viszont elég. jelentősek lehetne, hogy nagyobb, kritikus változásokat idézzenek elő, melyek akár a dominó effektus szerűen további reakciókat indíthatnak el.

A cikk szerzője részletesen bemutatja a legjelentősebb következményekkel járó átbillenési pontokat, ahogy arra is kitér, hogy gazdasági értelemben a kibocsátáscsökkentés mostani áránál nagyságrenddel többe kerül majd, ha most nem cselekszünk.

search icon