Csökkenti egyes daganatos megbetegedések, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, erősíti a csontokat, fogakat és az izmoknak is jó. Ez a D-vitamin, melyből rengeteg előnye ellenére a legtöbben keveset juttatnak szervezetükbe. Magyarországon egyes kutatások szerint az emberek 90 százaléka D-vitamin-hiányos.
A bevitelt egyszerűsítheti az a génmódosított paradicsom, melyen brit tudósok dolgoznak. Az emberi DNS módosítására is lehetőséget nyújtó CRISPR eljárást használják, mellyel lehetőségük nyílik a paradicsom DNS-ét csak bizonyos pontokon, kedvük szerint szerkeszteni. Így tudnak blokkolni egy olyan enzimet, amely koleszterinné alakítja a növényben felhalmozódó D-vitamint.
Az eljárással módosított paradicsommal annyi D-vitamin vihető be a szervezetbe, mint két tojás vagy 28 dekányi tonhal elfogyasztásával.
(Forrás: hvg.hu Kép: pexels.com)