Génszerkesztés
Génszerkesztés

A génszerkesztés vagy genomszerkesztés olyan módszer, amellyel precíz, célzott változtatásokat lehet végrehajtani egy élő szervezet DNS-én.

Napjainkban a génszerkesztés legszélesebb körben elterjedt módszere az ún. CRISPR/Cas9. Ez gyorsabb, költséghatékonyabb és pontosabb, mint a korábbi DNS-szerkesztési technológiák.

A génszerkesztés lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy megváltoztassák az élő szervezetek, például a növények, az állatok és a baktériumok jellemzőit, leginkább DNS-hasító enzimek segítségével.

A genomszerkesztéshez használt technológiák egy ollóhoz hasonlóan működnek. A hasító enzimeket az adott szervezet DNS-ének egy bizonyos szakaszához juttatják el, ahol ezek átvágják a DNS-t. A vágás helyén aztán a DNS-t saját javító mechanizmusával helyreállítják, ezáltal elérve a szervezetben a módosulást. A módosítás során DNS-szakaszokat lehet hozzáadni, törölni vagy éppen kicserélni. Az öngyógyító mechanizmus folyamatában azonban hiba is felléphet, így teljesen új tulajdonságok is megjelenhetnek.

A génszerkesztési technikák olyan módon változtatják meg a szervezetek genetikai anyagát, ahogyan ez természetes körülmények között vagy hagyományos növénynemesítés nyomán nem fordulna elő. Következésképpen újfajta kockázatok és következmények is felléphetnek.

 

További szócikkek
search icon