Több magyar szervezet is ellenzi az uniós génmódosítási szabályok enyhítését
Több magyar szervezet is ellenzi az uniós génmódosítási szabályok enyhítését

Több magyar szervezet is ellenzi, hogy a biotechnológiai iparág nyomására az EU enyhítse a génmódosítási szabályokat, ennek keretében pedig egy nyílt levelet is küldtek Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság (EB) alelnökének.

Összesen 162 szervezet kéri az EB alelnökét, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket továbbra is a mostani normák alapján szabályozzák.

A nyilt levelet Magyarországról az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), a Biodinamikus Közhasznú Egyesület, a Fenntarthatóság*Felé Egyesület, a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége írta alá.

A génszerkesztési technológiák növényeken és állatokon történő alkalmazásának, valamint a környezetbe és az élelmiszerláncba történő kibocsátásának messzemenő hatása lehet, és azt továbbra is szabályozni kell.

– mondta Eric Gall, az IFOAM Organics Europe policy szakértője

Az ÖMKi által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az EB várhatóan április végén ismerteti a véleményét az új génszerkesztési technikákról. A testület 2018-ban már úgy nyilatkozott, hogy az új génszerkesztési eljárásokra is az EU hatályos GMO-törvényei vonatkoznak, ám ennek fellazítására intenzív lobbitevékenység kezdődött.

A közleményben idézett szakértői vélemény szerint sem tudományos, sem jogi indok nincs arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség, és a címkézés jelenlegi szabályai alól.

A teljes levél ezen a linken érhető el.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon