Nagyon fel kellene pörgetnünk a kibocsátáscsökkentést
Nagyon fel kellene pörgetnünk a kibocsátáscsökkentést

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint azonnali és drasztikus cselekvésre van szükség ahhoz, hogy a 2050-re tervezett klímasemlegességet el tudjuk érni. A kibocsátáscsökkentés jelenlegi üteme messze nem elegendő a párizsi célok eléréséhez, a mostani pályán maradva csupán 40%-al csökken a kibocsátás az évszázad közepéig.

A szükséges lépésekhez nagy volumenű beruházásokra lenne szükség, ezek költségét pedig számszerűsítette is az IEA. Eszerint a jelenleg a klímasemlegességre allokált beruházásoknál 3,46 billió euróval többre lenne szükség.

A szervezet szerint a pandémia utáni zöld helyreállítás jóval több lehetőséget tartogatott, mint amennyit kihasználtunk. Ennek következtében a 2021-ben többek között a szénfelhasználás is erősen növekedett, az eredmény pedig az lett, hogy várhatóan az idei évben valósul meg minden idők második legnagyobb szén-dioxid kibocsátása.

Ezért is lesz kiemelkedő fontosságú a hónap végén kezdődő Glasgow-i ENSZ klímacsúcs (COP26), melynek kapcsán az IEA vezetője arra szólítja fel a legnagyobb gazdaságok vezetőit, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a fejlődő országokban is megvalósulhassanak a kibocsátáscsökkentési lépések, és a magántőke is tegyen többet, mint eddig.

Azt szeretném látni a világ vezetőitől, hogy összegyűlnek, és egy olyan politikai üzenetet fogalmaznak meg a világ többi részének, hogy eltökéltek vagyunk a tiszta energia jövője kapcsán.

–mondta Fatih Birol, az IEA igazgatója

Fatih szerint a 3,46 billió euró több mint kétharmadát a fejlődő országokban megvalósuló beruházásokra kellene költeni, hogy elérhető közelségbe kerüljön a klímasemlegesség 2050-re.

(Guardian/Azonnali)

search icon