„Nem kell védeni a gyerekeket attól, hogy reálisan lássanak, mert a föld tényleg ég”
„Nem kell védeni a gyerekeket attól, hogy reálisan lássanak, mert a föld tényleg ég”

Ürge-Vorsatz Diána fizikus-klímakutatóval és lányával, Ürge Dórával Kocsis Noémi beszélgetett a wmn.hu interjújában, ahol a klímakutató újból nyomatékot adott az ökológiai vészhelyzet súlyosságának.

Mindenképpen jobb félni, mint megijedni, de ezen már túl vagyunk. Most már nagyon komolyan meg kéne ijednünk, hiszen tavaly a legerősebb hurrikánszezont zártuk, a világ tényleg lángokban állt Kaliforniától Ausztrálián keresztül Szibériáig, Európa megint a legmelegebb évét élte. Úgyhogy már most nagyon ijedtnek kellene lennünk, de én még mindig látok reményt, hogy még megállíthatjuk ezeket a folyamatokat.

-nyilatkozta a klímakutató.

Ürge-Vorsatz Diána szerint az az idő már sosem jön vissza, hogy rendszeresen hóembert építhessünk a gyerekeinkkel, vagy szánkózhassunk a méteres hóban velük. Ám azt talán még elkerülhetjük, hogy milliárdos migráció induljon be a klímaváltozás hatására és azt is, hogy nyáron hőség miatti elhalálozások európai aránya a mostani pár tucat százalék fölé emelkedjen.

Tudományos publikációk sora húzza a vészharangot, és kutatók jelentős része aggódik, hogy konkrétan a civilizációnk fennmaradása van veszélyben. És nem valamikor a távoli jövőben, amikor majd felrobban valamelyik csillag, hanem akár még ebben az évszázadban.

Ha az szeretnénk, hogy ez elkövetkező generációk már ne kövessék el azokat a súlyos hibákat, amit mi még megtettünk az ökoszisztéma ellen, akkor elkövetkező generációk fenntarthatóságra és környezetvédelemre nevelését már gyerekkorban el kell kezdeni.

Néhány gyerekünknek sajnos már van okostelefonja, de ezt a hibát többé nem követjük el, így a tizenhárom éves fiamnak például nincs, és természetesen a fiatalabbaknak sem – mondta a SzuperWMN-díjas családanya.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Azt hiszem, sok mindent máshogy csinálunk, ami miatt még mindig csodabogárnak tartanak. Nem illatoznak a ruháink az öblítőtől, a lakás az illatosított takarítószerektől, nem használunk csomagolóanyagokat, dobozaink vannak, de ha úgy alakul, liszteszacskóba is csomagolunk… Nincs otthon papírtörlő, nem veszünk új ruhákat, a kinőttet továbbadjuk, amit lehet, megjavíttatunk.

De talán egyre több lesz a hozzánk hasonló csodabogár – például a gyerekeim már néha extrémebbek, mint én, és ők szólnak rám, ha netán elcsábulnék, és meg akarnék venni egy új holmit a boltban…

(WMN)

search icon