7 film a környezettudatosabb gyerekekért

7 film a környezettudatosabb gyerekekért
7 film a környezettudatosabb gyerekekért

A környezettudatosságal mint életviteli és morális szemponttal jó ha minél korábban találkozik gyermekünk, a neki való könnyen befogadható, játékos módon, főleg ha nem csak maga nézi meg, hanem a szülő is segít a látottak értelmezésében és a megfelelp következtetések levonásában.

Ezekre a beszélgetésekre ad jó lehetőséget a Nők Lapja által összegyűjtott 7 gyerekeknek szánt film, melyek segítenek a környezettudatosságra nevelésben.

Lorax

A 2012-ben bemutatott amerikai animációs film Dr. Seuss 1971-ben megírt könyvének történetét dolgozza fel, melynek fő üzenete:  “Hacsak valaki nem tesz a természetért, akkor semmi sem fog megjavulni. De nem ám!” A főszereplő a 12 éves kisfiú, Ted, aki egy teljesen mesterséges városban, “Amkell falván” él. Itt minden műanyagból, fémből vagy szintetikus anyagokból készült, a valódi természet már réges-régen kihalt. A fiatal fiú szerelmes lesz a szomszédjában lakó lányba Audrey-ba, akinek egyetlen vágya, hogy élő fákat láthasson. Elmeséli a fiúnak, hogy régen mindenfelé ilyenek nőttek, egyenesen a földből, selymes, puha leveleik voltak és csodálatos illatuk. A szerelmes Ted bármit megtenne azért, hogy boldoggá tegye a kislányt, így útra kell, hogy a városon kívül, a környező, kopár területről hozzon egyet…

Pingvinek vándorlása

Ősszel az öt évet elért pingvinek elhagyják élőhelyüket, az óceánt, és ősi szaporodóhelyükre, a szárazföld belsejébe vándorolnak. Elkezdődik az udvarlás, majd a családalapítás, megszületnek a pingvincsemeték. A kis pingvinek élete mindkét szülő munkáján, az élelmet rejtő óceán és a költőhely közt megtett oda-vissza utakon múlik. A film társadalmi üzenete nagy vihart kavart, főleg az Amerikai Egyesült Államokban. Az antarktiszi császárpingvinek vándorlását követő francia film Oscar-díjat és César-díjat is kapott, amikor 2005-ben bemutatták. Sikeréhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy a színész, Morgan Freeman narrálta a megható történetet.

A Föld

Az Északi-sarktól indulva a Kalahári sivatagig juthatunk el, ha úgy döntünk, ezt a lélegzetelállítóan szép és színes dokumentumfilmet nézzük meg a  gyerekkel egy hűvösebb nyári délutánon. Közben végigkísérhetjük az évszakok változásait, és bepillantást nyerhetünk bolygónk varázslatos, ugyanakkor kegyetlen világába is. A film egyszerre ünnepli a földi élet szépségeit, és figyelmeztet az ember felelősségére, bolygónk épségének megőrzése érdekében.

WALL-E

https://youtube.com/watch?v=uIgXFN0Nm74

Majdnem minden gyerek imádja a robotokat, így amellett, hogy ez egy nagyszerű, kedves lánctalpas robotról szóló mese, egy nagyon erős környezetvédelemmel kapcsolatos üzenetet is hordoz. A film egy képet fest arról, hogy mi történne, ha minden természetes erőforrás eltűnne a bolygónkról. WALL-E, a szeméttömörítő az egyetlen működő szerkezet a Földön, az emberiség ugyanis elhagyta a lakhatatlanná vált bolygót. A kis munkagép több száz magányos éve gyűjti a kacatokat, amikor megjelenik EVA, a modern és áramvonalas keresőrobot, aki megdobogtatja a szívét…

Bagolyvédők

Carl Hiaason fiktív története az alapja a filmnek, amelyben megismerünk három tinédzsert, akik titkos búvóhelyükön baglyokat gondoznak. Azért különleges ez a mozi, mert a gyerekek nemcsak a baglyok viselkedéséről tudhatnak meg belőle többet, hanem azt is megtanulhatják, hogy mennyire szép dolog elesett vagy veszélyben lévő, bajba került állatokról gondoskodni. Nyolc és tizennégy év közötti életkorban ajánlott!

Arktisz királysága

Egy másik nagy sikerű családi dokumentumfilm az Arktisz királysága, amely két kisállatra fókuszálva mutatja be, hogyan próbálnak meg a sarkvidékeken élő állatok nap mint nap boldogulni. Nanu, a jegesmedvebocs és Seela, a rozmárkölyök életét követhetjük nyomon születésüktől egészen nyolc éves korukig. Láthatjuk a szüleik küzdelmét az életben maradásért, és a film segítségével a gyerekek a klímaváltozás veszélyeiről is többet megtudhatnak, hiszen a szélsőséges időjárás az, amely megnehezíti a kisállatok táplálékhoz jutását.

Bolygónk, a Föld

A BBC megaprodukciójában a Föld kerül a felfedezőkörút középpontjába, nem más, mint David Attenborough tolmácsolásában. A gyönyörű filmet öt év alatt készítette 40 operatőr, akik több, mint 200 helyszínen forgattak. A tizenegy részes sorozat első epizódjában a Földnek életet adó vizekről és a Nap csodálatos erejéről tudhatunk meg többet. A hegyek bebarangolása után, a sivatagos területeket is megismerhetjük, és a sarkvidékeken élő jegesmedvék vagy a farkascsordák életébe is beleshetünk. Kicsiknek és nagyoknak is bátran ajánljuk!

(Nők Lapja)

search icon