Itt az ideje, hogy változtass! – Váljanak szokásokká az újévi fogadalmaid!
Itt az ideje, hogy változtass! – Váljanak szokásokká az újévi fogadalmaid!

Sokan tesznek újévi fogadalmakat. Ezúttal legyen az első az, hogy minden, amit most megfogadunk, idővel szokásunkká válik. Ha már kicsiben elkezdünk változtatni, mi magunk leszünk a legjobban meglepődve azon, hogy hosszú távon mennyi előnyünk származik majd ebből. Ahhoz adunk most pár tippet, hogy miként telhet a következő év a környezettudatosság jegyében.

Rövid zuhany fürdés helyett!

Mi a kedvenc számod? Tusolás előtt indítsd el a dalt a fürdőszobában, és törekedj arra, hogy a szám végéig végezz a zuhanyzással! Földünk édesvízkészlete véges. Gondolj csak bele, hány köbméter vizet takarítasz meg évente, ha lerövidíted a mindennapi tisztálkodásod! Reméljük, azt már mondanunk sem kell, hogy fogmosáskor és mosogatáskor zárd el a csapot, és csak öblítéskor nyisd meg! További előny, hogy a számla végösszegén is megérzed majd a változást!

Tekerd lentebb a fűtést!

Sokunk komfortérzete akkor a legjobb, ha jó meleg van a lakásban, de lássuk be, hogy 20–22 °C-ban sem fog romlani az életminőségünk, azaz ha a termosztátot letekerjük 26 fokról. A téli szezon fűtéssel járó időszaka óriási környezetterheléssel jár. Nem megéri inkább felkapni egy meleg pulcsit, ha nem karibi a hőség a nappaliban? Az alvással foglalkozó szakértők különösen javasolják, hogy éjszakára 15 °C és 18 °C közé állítsuk a hőmérsékletet, mert a test így tud a legmegfelelőbben pihenni. És a hó végi csekk összegének csökkenése sem elhanyagolható.

Fotó: Canva

Heti egy húsmentes nap!

Rengeteg cikk foglalkozott az utóbbi években a nagyipari állattenyésztés problémáival, ezeket hosszasan lehetne sorolni. De a legmegdöbbentőbbek azok a számok, amelyek arról tanúskodnak, hogy milyen mértékű ökológiai lábnyommal és környezetkárosító hatással jár az élelmiszeriparra szánt állatok tenyésztése. Iktass be legalább heti egy húsmentes napot, mert ezzel is nagyban hozzájárulsz egy fenntarthatóbb jövőhöz! Ha pedig nem tudsz lemondani a húsról, akkor vásárolj kis gazdaságok termékeiből, vagy keress ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert! A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazat számos hazai termelője mutathatta be kézműves termékeit, és ezek egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait.

Ennek a termelésnek a lényege egy olyan szigorúan szabályozott élelmiszer-előállító rendszer, mely tiltja vagy korlátozza bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát. Az ökológiai termelés komoly állatjóléti szabványokat alkalmaz, elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot.

Soha többé nejlonzacskó!

Szerencsére már sokan váltottak vászonszatyrokra, és az áruházak elkezdtek többször használatos zöldségzsákokat is gyártani. Azt javasoljuk, hogy a már meglévő nejlonzacskót használd újra és újra, mindig vidd magaddal, bárhová is mész, és sehol ne vásárolj újat! Használd őket, amíg lehet, csak akkor válj meg tőlük, ha már teljesen tönkrementek! Felejtsd el a kukazsákokat is, amíg tele a lakás plasztiktáskákkal! Legyen az az egyik fogadalmad, hogy fokozatosan szokássá alakítod a nejlonzacskók teljes körű száműzését az életedből!

Fotó: Canva

Jótékonykodd el a felesleget!

Fogadjunk, ha tudatosan végigmérnéd az otthonodat, hamar megállapítanád, hogy mennyi mindent nem használsz már, és mennyi felesleges tárgyat, ruhát, eszközt halmoztál fel az évek alatt. Szerepeljen az első számú fogadalmaid között, hogy minden megunt és nem használt holmidnak szisztematikusan új gazdát találsz. Ezzel nemcsak örömet okozol másoknak, de meg is tisztítod az élettered, amely – a változás számos előnyén túl – jóval élhetőbbé, kényelmesebbé válik! A kacatok ideje lejárt! Kezdj el pakolni!

Minimalizáld a vegyszereket!

A háztartásban használt legtöbb tisztító- és fertőtlenítőszer egész egyszerűen pénzkidobás, és még az egészségre is ártalmas. Egy lakást gyönyörűen ki lehet takarítani fillérekért beszerezhető természetes anyagokkal. A szódabikarbóna, a gyógyszertári alkohol, az ecet, a citromlé és némi teafaolaj gyakorlatilag teljesen tisztává, vízkő- és szennyeződésmentessé tudja varázsolni a lakásodat. Szivacsok és bolti törlőkendők helyett pedig használj elnyűtt pólókat, fehérneműket és régi törölközőket! Az egészséges higiénia garantált, ráadásul környezetbarát módon és szemétmentesen jársz el, a tárcádban pedig több pénz marad.

Ugye nem is olyan nehéz ezeket kivitelezni? Ha pedig szokássá tudod tenni őket, hatalmas lépést teszel 2024-ben a környezetedért!

Képek: Unsplash

search icon