Lehet, hogy a műanyag szatyor a legzöldebb?

Lehet, hogy a műanyag szatyor a legzöldebb?
Lehet, hogy a műanyag szatyor a legzöldebb?

A vászon, a papír vagy a műanyag? Lehet, hogy egyik sem! Megnézzük, melyik a legzöldebb táskatípus. Azt garantáljuk, hogy a táska sem mentes a greenwashingtól!

Manapság egyre nagyobb divat, hogy a boltba viszünk magunkkal saját csomagolóanyagot és zacskót, hogy ne kelljen mindig vennünk, amivel nemcsak a pénztárcánkat óvhatjuk, hanem a környezetünket is. Legalábbis első ránézésre így tűnik. De valóban így van ez, vagy csak újabb greenwashing áldozatai lettünk, és igazából semmivel sem jobbak a többször használatos zsákocskák, mint az eldobható műanyag?

Szerencsére manapság legtöbbjük már biológiai úton lebomlik előbb vagy utóbb, de általában sajnos hamarabb feladja az anyaguk, minthogy egyáltalán hazaérnénk velük. A helyzet mégis az, hogy még mindig a legfenntarthatóbbak közé tartozik ez a „hagyományos” típus. Ezen valószínűleg elsőre meglepődünk, de nézzük csak meg a szatyrok életciklusát, és mindjárt jól látszik a különbség!

A válasz nem az anyaghasználatban keresendő
Kép: Canva

A három nagy versenyző közül a legelterjedtebb a mai napig az egyszerű műanyag, és azt kell mondanunk, hogy bizonyos körülmények között ez a legzöldebb. Pedig a legtöbb plasztikellenes videó a tengerekben úszó nejlonzacskókkal van tele. Okkal, hiszen ha nem megfelelő a hulladékgazdálkodás, akkor könnyen veszélyessé válhat, de mára rendelkezésre állnak olyan (műanyag) termékek is, amelyek az óceánból kihalászott műanyagból készülnek. Azonban a nejlon akkor is környezetbarátabb, ha nem ilyen fenntarthatóan készül.

A papír és a vászon nem megváltás

Egy papírzacskót nagyjából három alkalommal kell használnunk, hogy kiváltsa a környezeti terhelést, amit előállítása okoz. Csakhogy silány minősége miatt jó, ha egyáltalán egy bevásárlást kibír úgy, hogy a füle vagy az alja ne engedne el. Siralmas, de a vászon sem jobb! Nézzük is meg, hogy miért!

A gyapot termesztése a leginkább környezetkárosítók egyike az összes szántóföldi kultúra közül.
Kép: Canva

Forradalmi gondolatnak tűnik a csillogó-villogó fancy vászontáska, amely egyes társadalmi csoportok körében nélkülözhetetlen kiegészítővé nőtte ki magát, ráadásul épp a fenntarthatóság miatt! Csakhogy a pamut a leginkább vegyszerigényes növények közé tartozik. Habár csak a mezőgazdasági termelésbe vont földterületek 2,5 százalékán nő, mégis a Földön használt összes rovarirtó 16 százalékát fordítják erre a csöpp mennyiségre. A festékanyagokról pedig, amelyeket színezésre használnak, jobb nem is szólni – írja a savemoneycutcarbon.com.

Persze, ahogy műanyagból, úgy vászonból is van környezetbarát, de ez a többségre nem igaz. Természetesen, ha szinte a „halmazállapot-váltásáig” használjuk a vászonzsákot, akkor még mindig előrébb vagyunk vele, mint egy műanyaggal. Csakhogy ez a társadalom nagyobb felére nem igaz, a cégek is ontják magukból a vászontáskákat, amelyek aztán a szekrény aljában landolnak. Ez utóbbinál tényleg jobb még a műanyag szatyor is, de a legjobb – bármelyiket is választjuk –, ha addig használjuk, amíg csak bírja!

search icon