A Csendes-óceán szemétszigetének jelentős része mindössze 6 országból származik
A Csendes-óceán szemétszigetének jelentős része mindössze 6 országból származik

Az Ocean Cleanup projekt és a hollandiai Wageningeni Egyetem kutatócsoportja mintavételezés és tesztelés útján megállapította, hogy a Csendes-óceán északi szemétfoltjában (NPGP) kavargó azonosítható szemét több mint 90%-a mindössze hat országból származik, amelyek mindegyike jelentős iparosodott halászati nemzet.

A Csendes-óceán északi részén, a szubtrópusi örvény tetején lebegő hatalmas szemétsziget korábbi becslések szerint több tízezer tonna szemétet foglal magába, melynek nagy része műanyag. A több millió négyzetkilométert beborító szemét forrását azonban eddig nem lehetett pontosan azonosítani.

A mostani kutatás során a kutatók 6000 szemétdarabot gyűjtöttek össze a helyszínen. A szétválogatás során a törmelékre nyomtatott szavakat kerestek, amelyek egy nyelv azonosítására szolgálnak, illetve azonosítható szimbólumokat, köztük logókat.

A vizsgálat során a szemétdarabok körülbelül egyharmada nem volt azonosítható, így ezekről nem tudni, hogy honnan származhattak. Azt azonban megállapították, hogy a vizsgált szemét 26%-a halászati felszerelésekből származott. Az is kiderült, hogy a műanyag bóják és úszók a talált tárgyak körülbelül 3%-át tették ki, de eközben az összes kihorgászott szemét aránytalanul nagy, 21%-os tömeget képviseltek.

A kutatók 232 tárgy esetében tudták egyértelműen azonosítani a származási országot. A hulladékok legnagyobb arányban, 33,6%-ban Japánból, 32,3%-ban Kínából és 9,9%-ban Dél-Koreából érkeztek. Szintén „előkelő helyezést” ért el az Egyesült Államok 6,5%-kal, Tajvan 5,6%-kal és Kanada 4,7%-kal. Ez a hat ország együttesen az NPGP-n talált azonosítható szemét több mint 92%-át tette ki.

A kutatók azt is kiszámították, hogy a szemétfoltban található szemét tízszer nagyobb valószínűséggel származik halászati tevékenységből, mint szárazföldi tevékenységből. Arra a következtetésre jutottak, hogy a munkájuk során azonosított hat legjelentősebb ország mindegyike rendszeresen folytat tömeges halászati tevékenységet. (phys.org)

search icon