Nem léteznek fenntartható divatmárkák?
Nem léteznek fenntartható divatmárkák?

Gyakran említjük a fast fashion cégeket, mint az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág zászlóshajóit, azonban a legtöbb nagy divatmárka mára belátta, hogy változtatnia kell. Ennek nyomán lépten-nyomon bukkannak fel a fenntarthatónak titulált kollekciók, azonban egy friss kutatás szerint ezek sem feltétlenül azok, aminek mondják őket.

A hvg.hu számolt be a Changing Markets Foundation nevű szervezet friss, Synthetics Anonymous című jelentéséről, melyben főként a divatmárkák és a fosszilis tüzelőanyagok kapcsolatát vizsgálták. Ebben arról írnak, hogy a divatmárkák a mai napig nem tesznek szinte azért, hogy ne termeljenek annyi műanyaghulladékot.

Mint írják, még a fenntarthatónak titulált kollekciók nagy százaléka is műszálas.

A kutatás fókuszába az került, hogy mennyi szintetikus alapanyagot használnak a divatcégek, illetve, hogy erről mennyire átláthatóan kommunikálnak. A jelentés elkészítéséhez 46 divatmárka és 12 online kereskedő idei tavaszi-nyári kollekcióját vizsgálták meg.

Ahogy írják, a 2000-es évek óta megduplázódott a fosszilis tüzelőanyagokból készült, szintetikus alapanyagok előállítása, mostanra pedig a ruhák nagy része ebből készül: egy másik kutatás szerint jelenleg évi ezer milliárd ruhadarab.

A kutatás több fontos megállapítást is tett. Ezek szerint a divatmárkák semmit sem kommunikálnak arról, hogy honnan és mennyi szintetikus alapanyagot használnak, sőt egyetlen cég sem tett arra vonatkozóan vállalást, hogy leállna a kőolajszármazékokból készülő szintetikus alapanyagok használatával.

Az egyik legrosszabb értékelést épp a fenntarthatóság élharcosának tartott Patagonia kapta, mely még a kutatásban sem volt hajlandó részt venni, és az általa használt alapanyagokkal kapcsolatban sem transzparens.

A márkák közben olyan hívószavakat használnak, mint a „fenntartható”, „preferált”, „fenntarthatóan készült” és „újrahasznosítható”, de arról már nem beszélnek, hogy ezek pontosan mit is takarnak. A zöldremosás eszközeként pedig gyakran alkalmazzák a PET-palackokból készített, újrahasznosított poliésztert, mint fenntartható megoldást. A jelentés készítői szerint ehelyett inkább hosszabb élettartamú, jobb minőségű ruhadarabokat kellene készíteniük.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon