A műanyagkorban élünk

A műanyagkorban élünk
A műanyagkorban élünk

A közönség előtt is megnyitott régészeti lelőhely vizsgálata olyan felfedezésre vezetett, melyet nem vártak a szakemberek, napjainkra a jövőben valószínűleg műanyagkorszakként hivatkoznak majd.

A lelőhely a walesi Castell Henllysnél található, ahol 2 ezer éve egy nagyobb nagyjából 100 fős település állt. A régészeti projekt keretében a korabeli házakat rekonstruálták az eredeti alapok és a korszak alapanyagainak felhasználásával, és a közönség előtt is megnyitották, mert a szakemberek kíváncsiak voltak rá, hogy a látogatók milyen hatással vannak az ősi anyagokra.

A projekt nyomán frissen megjelent tanulmányból az derült ki, hogy bár a lelőhelyet rendszeresen takarították, rengeteg hulladék halmozódott fel a területen. A csokoládés csomagolásoktól, a jelmezes idegenvezetők szintetikus arcfestékének részecskéin át egy szemüvegig mindenféle hulladékot találtak a kutatók.

Harold Mytum, a Liverpooli Egyetem régésze szerint a megdöbbentő mennyiségű hulladék ismét igazolja, hogy milyen kiterjedt probléma a műanyagszennyezés. A kutató szerint a jövőben a műanyaghulladék lesz korunk jellegzetes régészeti lelete, ezért műanyagkorként hivatkoznak majd erre az időszakra.

Mytumék célja most az, hogy az eredmények tükrében felhívják a jövőben a látogatók figyelmét a környezettudatosságra. Az oktatási programban a közelmúltban feltárt hulladékokat is fel akarják használni szemléltető céllal.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Natgeo)

search icon