Németországban rekord alacsonyra csökkent a húsfogyasztás
Németországban rekord alacsonyra csökkent a húsfogyasztás

A németek folyamatosan csökkentik a húsfogyasztásukat – derül ki egy új jelentésből. A németországi Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ által közzétett új adatok azt mutatják, hogy az egy főre jutó húsfogyasztás körülbelül 4,2 kg-mal csökkent 2022-ben, ezzel 52 kg-ra esett vissza, ami a számítások 1989-es kezdete óta a legalacsonyabb mért érték. Ez összhangban van a korábbi megállapításokkal, miszerint a német fogyasztók 55%-a flexitáriánusnak tartja magát, ezzel Európában az élen járva.

A kutatási eredmények számokban

A jelentésből az is kiderül, hogy a németek körülbelül 2,8 kg-al kevesebb sertéshúst, 900 grammal kevesebb marha- és borjúhúst, valamint 400 grammal kevesebb baromfit fogyasztottak 2022-ben.

A számok azt mutatják, hogy az országban az állati hús nettó termelése is csökkent: 2021-hez képest 9,8 százalékkal kevesebb sertéshúst, 8,2 százalékkal kevesebb marha- és borjúhúst állítottak elő, a baromfihús nettó termelése pedig közel három százalékkal csökkent.

Németország ezzel a nyolcadik helyen végzett az Our World In Data 2020-as listáján, amely az egy főre jutó legjobb húsevő országokat tartalmazza.

Kevesebb húsfogyasztással sokat tehetünk a bolygóért és magunkért

A németek csökkenő húsfogyasztási tendenciája folytatódott az elmúlt néhány évben – ezt az elmozdulást erősítette meg Karl Lauterbach egészségügyi miniszter kevesebb húsfogyasztásra vonatkozó felszólítása. 2022-ben kijelentette, hogy „sokkal kevesebb húst kell ennünk”, hozzátéve, hogy „hosszú távon 80 százalékkal csökkenthetjük a húsfogyasztást. Nemcsak Németországban, hanem világszerte, mert egyszerűen nagyon nehéz húst előállítani hatalmas CO2-pazarlás nélkül.

A német miniszter azt is elmondta, hogy a németországi húsfogyasztás sok tekintetben „teljesen ésszerűtlen”, és „a téveszmével határos, ha jobban belegondolunk”.

Lauterbach szerint az állatkínzással kezdődik, „az állatok általában kínok között élnek, az olcsó húst másképp nem lehet előállítani.

(Forrás: ProVeg)

A növényi alapú élelmiszerek növekedése

Eközben a Nielsen adatai felfedték, hogy a növényi alapú élelmiszerek értékesítése Európában hat százalékkal nőtt 2022-ben, elérve az 5,7 milliárd eurót, ami 22 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Németországban a legmagasabb a növényi alapú élelmiszerek értékesítése Európában, míg Hollandiában volt a legmagasabb az egy főre jutó átlagos növényi alapú élelmiszerre fordított kiadás.

A ProVeg alelnöke, Jasmijn de Boo kiemelte, hogy a növényi alapú élelmiszerek közbeszerzése, a növényi alapú ipar növekedését ösztönző politikák, az alternatív fehérjetermékek kutatásába és innovációba történő befektetések, valamint a gazdálkodók ösztönzése a hús- és tejtermékekről való átállásra az éghajlatváltozás elkerülése érdekében a rendkívül szükséges intézkedések közé tartozik. Hangsúlyozta, hogy más országoknak is meg kell ismételni a Németországban tapasztalt tendenciát.

Nagyon örülünk, hogy Németországban folyamatosan csökken a húsfogyasztás, amihez hozzájárultak a flexitáriánus diétát követők. Elengedhetetlen, hogy olyan politikákat hajtsanak végre, amelyek biztosítják, hogy a Németországban tapasztalt tendencia máshol is megismétlődjön

– mondta Boo.

Az alelnök szerint a húsfogyasztás csökkenése jó hír a környezet, az emberek egészsége és az állatok számára is. „Az állattenyésztés felelős a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül 20 százalékáért, a kiterjedt erdőirtásért és a vizek szennyezéséért” – mondta.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az élelmiszerrendszer jelentős átalakításának szükségességét annak érdekében, hogy mindenki számára fenntarthatóbb jövőt biztosítsunk, és a jó hír az, hogy már megvannak a megoldások a hús- és tejtermékek fogyasztásának csökkentésére a flexitáriánus étrend ösztönzésével.

– tette hozzá.

(forrás: greenqueen.com.kh)

search icon