Kevesebb húsfogyasztással sokat tehetünk a bolygóért és magunkért
Kevesebb húsfogyasztással sokat tehetünk a bolygóért és magunkért

Az éghajlatváltozás, járványok és a társadalmi konfliktusok jelentős kockázatot jelentenek az élelmiszerbiztonságra. Az ukrajnai orosz invázió destabilizálta a globális mezőgazdasági piacokat. Egy egészségesebb és környezetkímélőbb étrendre való áttérés jelentősen csökkentené az élelmiszerellátás sebezhetőségét.

Egy ilyen étrend csak az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban önmagában helyettesíthetné szinte az összes oroszországi és ukrajnai termelési veszteséget, import kiesést. A tápanyagokban gazdag és a megszokottnál kevesebb húsfogyasztást ajánló EAT-Lancet étrenddel nemcsak az élelmiszerellátásra vonatkozó kockázatokat, de a vízfelhasználást és az üvegházgáz-kibocsátást is csökkenthetnénk.

A globális élelmiszerrendszerre már a COVID-19 előtt is nyomás nehezedett, de a világjárvány ezen a téren is növelte a bizonytalanságot. Az orosz–ukrán konfliktus további sokkhatással járt, ami rekord mértékű élelmiszerár-emelkedést eredményezett. A Nature Food folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint a termelés más régiókban történő bővítése részben kompenzálhatja az export visszaesését, de növelheti a szén-dioxid-kibocsátást, és súlyosbíthatja a folyamatban lévő globális élelmezésbiztonsági kihívásokat.

A sok állati eredetű élelmiszer növeli a társadalmi sérülékenységet válság idején

– írja cikkében Szabó Amanda Imola, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszék doktorandusza.

Az állati eredetű termékek fogyasztása az uniós lakosság étrendjében már most is lényegesen magasabb, mint az ajánlott egészséges étrendek esetén, és széleskörű, káros hatással van a környezetre. Az EAT-Lancet ajánlás betartásával egy nagyjából 2500 kcal energiatartalmú napi étrend állítható össze, ami fedezi egy fizikailag aktív felnőtt ember energiaigényét és megvan benne minden szükséges tápanyag a szervezet számára, valamint elegendően laktató.

Bár a járvány, a háborúk és az éghajlatváltozás miatt jelentősen lassult, de ezen folyamatok ellenére továbbra is csökkenő mértékű az éhezés globálisan, ugyanakkor a 2022 októberi Global Hunger Index jelentés szerint továbbra is nagymértékű a világ 44 országában. Az egyenlőtlen élelmiszerelosztás és az élelmiszer-biztonságot érintő kockázatok az olyan magas jövedelmű régiókra is veszélyt jelentenek, mint az Európai Unió. A térség országaiban az állati eredetű és a magas cukortartalmú termékek túlfogyasztása jellemző, ráadásul az állatok etetésére szolgáló növények közvetlen emberi táplálékként is szolgálhatnának.

Az étrendváltás további előnyei között szerepel a járványok kisebb valószínűsége, a biológiai sokféleség csökkenésének lassítása és lehetséges visszafordítása, továbbá a jobb víz- és levegőminőség lehetősége. Mindez azonban nem helyettesíti a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátási célok megvalósítását, az energiahatékonyság nagyléptékű fejlesztését és az éghajlatváltozás már elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodást.

(forrás: masfelfok.hu)

search icon