Önmagukat trágyázó növényekkel növelnék a terméshozamot Afrikában
Önmagukat trágyázó növényekkel növelnék a terméshozamot Afrikában

Az Aarhusi Egyetem Molekuláris Biológia és Genetika Tanszékének kutatói egy nemzetközi kutatási program, az Engineering Nitrogen Symbiosis for Africa (ENSA) keretein belül olyan projekten dolgoznak, amely a növények tápanyagfelvételének javítására összpontosít, kutatásuk célja a műtrágyaszükséglet csökkentése Afrikában.

Az ENSZ szerint Afrikában a termőföldek 65%-a degradáltnak tekinthető, ami azt jelenti, hogy a terméshozamok a globális átlagnak csak mintegy harmadát érik el. A műtrágya gyakran költséges és elérhetetlen erőforrás sok afrikai kistermelő számára, akik a világ műtrágyafogyasztásának mindössze 4%-át adják, és nagymértékben függenek az oroszországi exporttól, miközben az Ukrajnában zajló háború miatt az árak akár 150%-kal is megemelkedtek. A tápanyagok természetes folyamatok révén történő felvételére képes növények kifejlesztése tehát automatikusan növelné a terméshozamot, műtrágya nélkül.

Az ENSA munkája optimalizálja a növények és a mikroorganizmusok közötti kölcsönhatásokat, hogy jobban kihasználják a levegőben és a talajban már jelen lévő kulcsfontosságú tápanyagokat, például a nitrogént és a foszfort. Jelenleg csak a hüvelyesek, mint a bab és a borsó, képesek természetes módon befogadni a sejtjeikben élő talajbaktériumokat, hogy a nitrogént ammóniává alakítsák. Ha ezt a képességet más növényekben, például gabonafélékben is meg lehetne ismételni, az fenntartható módon növelné a kritikus fontosságú alapvető élelmiszerek terméshozamát.

(Forrás: Aarhus University)

search icon