Új technológia segíthet globális műtrágyakibocsátás kezelésében
Új technológia segíthet globális műtrágyakibocsátás kezelésében

Az izraeli Grace Breeding nevű vállalat új technológiája 18 százalékkal javíthatja a gabonatermést és 16 százalékkal a biomasszát, csökkentve a szintetikus műtrágya szükségességét és a hagyományos gazdálkodási módszerek környezetterhelését.

Ha a cég nitrogénmegkötési technológiáját (NFT) széles körben alkalmazzák, az hosszú távú hatással lehet a mezőgazdasági ágazatra, csökkentheti a bolygóra gyakorolt hatását, miközben növeli a terméshozamokat. A Világgazdasági Fórum szerint a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a 9,7 milliárd főt, és a mezőgazdaságnak termelékenyebbé és fenntarthatóbbá kell válnia ahhoz, hogy a növekvő népességnek megfeleljen.

A gazdáknak ma biológiai műtrágyákat kell használniuk, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat

– mondta Assaf Dotan, a Grace Breeding vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

Az NFT termék versenyelőnyhöz juttatja a gazdákat, mivel lehetővé teszi számukra, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat mind a levegőszennyezés, mind a víz- és talajszennyezés tekintetében.

A szintetikus műtrágya nagymértékben támaszkodik a karbamidra, egy szintetikus nitrogénkötő anyagra, amelyet földgáz, légköri nitrogén és víz reakciójával állítanak elő. A műtrágya felhasználás több mint 70 százaléka világszerte a karbamidra támaszkodik. Ez azonban az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik vezető termelője; a nitrogénműtrágyák a globális kibocsátások mintegy 2,4 százalékát okozzák.

A vállat műtrágyája teljesen növényi alapú, ami a vállalat szerint javítja a tápanyagok talajból való felszívódását és növeli a nitrogéntáplálás hatékonyságát. A karbamidról az NFT-re való áttéréssel csökkennek a termesztési költségek és a szintetikus műtrágyák használata által okozott környezeti károk.

A Sheffieldi Egyetem 2019-ben közzétett kutatása szerint a műtrágyákból származó CO2-kibocsátás csökkenthető a „kék karbamid” előállításával, a hidrogén előállításának olyan alternatív módszerével, amely megújuló energiát használ. Ez azt is jelenti, hogy egy másik CO2-forrást kell találni, amely normális esetben a hidrogén előállítása során keletkezne. A kutatók tovább csökkentették az energiát és a költségeket azzal is, hogy megszüntették a szárítás és a pelletálás szükségességét.

(forrás: www.greenqueen.com)

search icon