A Pannonhalmi Főapátság borászata lett az „Év Pincészete”
A Pannonhalmi Főapátság borászata lett az „Év Pincészete”

2023-ban a Pannonhalmi Főapátság Pincészete nyerte el az „Év Pincészete” kitüntető díjat. Az elismerést Hortobágyi T. Cirill főapát és Liptai Zsolt főborász vehette át Pannonhalmán.

A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége által alapított kitüntetést minden évben a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetnek adományozzák. A Pannonhalmi Főapátság borászatát immár második alkalommal találták méltónak az elismerésre.

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Az ezredfordulón fogant meg a szerzetes atyákban a gondolat, hogy az évszázados hagyományokat újjáélesztve újra szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkozzanak Pannonhalmán. Ekkor éppen csak három dolog hiányzott: a földek, melyeket államosítottak, a szaktudás, és a működtetetéshez szükséges tőke

– idézte az indulást Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság Pincészet főborásza.

Gál Tibor – egri borász – kapta a megbízást, aki 40 hektáros birtokot álmodott meg a borvidékre, hozzá egy gravitációs borászatot a Szent Márton hegyen. Ehhez történelmi magyar és kiemelkedő nemzetközi fajtákkal, mindenképpen a borvidékre jellemző fehér fajták túlsúlyával. Bár az első 5 év jórészt az ültetvényszerkezet kialakításával telt, 2003-ban már bérelt ültetvényekről 40 ezer palack bort értékesítettek.

Négy dűlőben dolgoznak, s bár több fajta jelenik meg a kínálatukban, Liptai Zsolt elmondta, különös figyelmet fordítanak a Rajnai rizlingre és Pinot noir-ra. Jól látszik ez abból is, hogy a 40 hektáros ültetvényükből a kezdetekben az 5 hektárról 12 százalékra növelték a fajta arányát.

Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntőjében elmondta, a múlt század elején helybe 100 hektár szőlővel rendelkeztek, de voltak területeik a Somlón és Tokajban is. A főapát számára a legfontosabb és legkedvesebb eredmények egyike a pincészethez tartozó spirituális hagyományok újjáélesztése. Ezek között említette a Szent Vince-napi szőlőbejárást, a Szent János-napi boráldást és a Szent Márton-napi újborünnepet is. Beszéde végén az időközben elhunyt Gál Tibor egri borász szavait idézte:

Az alapvető cél, hogy a pannonhalmi borvidéket önálló arculatú, saját stílussal rendelkező, minden körülmények között felismerhető borok képviseljék, olyanok, amelyek nemzetközi mércével mérve is megállják a helyüket

A beszédeket követően Cirill főapátnak és Liptai Zsolt főborásznak adták át az „Év Pincészete” vándordíjat, amely Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész „Szőlősgazda” című alkotása. Továbbá az alapítók átnyújtották az elismerő oklevelet és az emlékérmet.

(Pannonhalmi Főapátság)

search icon