poliloop
Poliloop

Magyar csapat dobott mentőövet a műanyagtól fuldokló Földnek

Évente 300 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, amelynek jelenleg csak kis részét hasznosítjuk újra. A Poliloop baktériumkoktéljának köszönhetően viszont hamarosan fellélegezhet a bolygónk, mivel ez képes teljesen lebontani a szintetikus polimert. A startup egyik alapítója, Madaras Liz avatott be a részletekbe.

Milyen filozófia alapján vágtatok bele a kísérletezésbe?

Fontos volt, hogy olyan terméket fejlesszünk ki, amely a természet mintájára működik, és valid a piacon. Tehát ne csak tudományos értékre törekedjünk, hanem használható dolgot alkossunk. Az lebeg a szemünk előtt, hogy a technológiánk globális szinten tudja befolyásolni a műanyagszemét feldolgozhatóságának problémáját.

Mennyi időt vett igénybe a Poliloop koktél kifejlesztése, és milyen elven működik?

Lévay Krisztinával együtt körülbelül másfél-két évet töltöttünk a laborban, mire az első kísérletektől eljutottunk a használható koktélig. A működését úgy kell elképzelni, mint ahogy például a természetben is lebomlik a banánhéj, vagy tavaszra eltűnnek az ősszel lehullott falevelek. Mikrobiális bontás zajlik: a Poliloopban lévő baktériumok a polimerlánc szénatomjait energiaforrásként, azaz saját anyagcsere-folyamataik fenntartására használják fel. Ebből a külső szemlélő annyit lát, hogy nagyjából 7 hét alatt teljesen eltűnik a műanyag, közben pedig semmilyen káros anyag nem szabadul fel.

Honnan jött a Poliloop elnevezés?

A polimer és a loop (magyarul: hurok, hurkol – a szerk.) szavak kombinációjából. A műanyagok mesterségesen előállított vagy átalakított polimerek, a loop összetevővel pedig arra utalunk, hogy a lebontásnak köszönhetően a hulladékot újra beillesztjük az ökológiai körforgásba.

Poliloop - Antal Gábor, Lévay Krisztina, Madaras Liz
Antal Gábor (operatív vezető), Lévay Krisztina (technológiai vezető) és Madaras Liz (ügyvezető)

Mindenféle műanyaghulladékot képes lebontani a Poliloop?

Amelyeken eddig kipróbáltuk, azokon kivétel nélkül működött, mind a hét műanyag-kategóriában. Vagyis minden olyan műanyagszemét, amely a háztartásokban keletkezik, eltüntethető ezzel a baktériumkoktéllal. Ez azért is nagy előrelépés, mert újrahasznosítási technológiák jellemzően csak néhány műanyagfajtára léteznek, ezért eddig a globális műanyaghulladék 70 százalékára nem volt környezetbarát megoldás. Ráadásul a Poliloop esetében nincs szükség különösebb válogatásra, feldolgozásra, ezért idő- és költséghatékony is. Vannak még olyan speciális műanyagok, amelyeken nem teszteltük, például antimikrobiális felületkezeléssel ellátott orvosi eszközök, de ezek aránya elenyésző az összes műanyagszemét mennyiségéhez képest.

Mi történik a lebontott műanyaggal?

Terveink szerint az így kapott anyagot termőföldeken lehetne használni, mint összetettebb, organikus talajjavítót. Mivel lényegében a műanyagban is megtalálhatóak az olyan természetes atomok, mint pl. a szén, csak környezetidegen formában, ezeket a lebontás után biomasszaként meg tudjuk kötni, így újra a földi ökoszisztéma részei lehetnek. Ezzel egy csapásra két problémát is meg lehetne oldani, hiszen egyre több a műanyagszemét, és egyre több a rossz állapotban lévő termőföld.

Poliloop - műanyagból organikus talajjavító
Műanyagból organikus talajjavító

Mik az üzleti terveitek: az átlagfogyasztók is vásárolhatnak majd a Poliloopból, hogy lebontsák az otthon feleslegessé vált műanyagokat, vagy inkább a már begyűjtött hulladékot kezelő cégeket célozzátok meg?

Elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy a jelenlegi hulladékkezelői rendszerbe be tudjuk építeni a Poliloopot, alternatív technológiát kínálva a műanyagszemét lerakására és égetésére. Valószínűleg mind a két út megvalósítható, de praktikusabbnak és gazdaságosabbnak látjuk, ha a nagyüzemi hulladékfeldolgozókban alkalmazzák a Poliloopot, hiszen ott gyűlik össze a lakossági és a nem lakossági szemét is.

Mikorra várható, hogy széles körben használják a technológiátokat?

A tavalyi év végén komoly tőkebevonás történt a Vespucci Partners részéről, hogy finanszírozni tudjuk a további kísérletezést, pilot projekteket. Hiszen ahhoz, hogy nagyipari körülmények között alkalmazni lehessen a Poliloopot, be kell bizonyítanunk, hogy több tízezer tonna műanyagon is működőképes. Remélhetőleg pár éven belül már elmondhatjuk, hogy legalább 30 városban használják a technológiánkat. 

Ha tetszett a Poliloop története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon