Adj egy esélyt a növényeknek, próbáld ki a növényi étrendet!

Adj egy esélyt a növényeknek, próbáld ki a növényi étrendet!
Adj egy esélyt a növényeknek, próbáld ki a növényi étrendet!

Az újévi fogadalmak között rendszeresen felbukkannak az étkezéshez köthető ígéretek: lefogyok, egészségesebben fogok táplálkozni, elhagyom ezt vagy azt az étrendemből. Az elmúlt év(ek) válságai megmutatták, hogy már nemcsak magunkért, hanem a közös jövőnkért is illene fogadalmakat tennünk. De miért ne köthetnénk össze a kettőt? Létezik olyan fogadalom, amelyet megvalósítva nem csak saját magunkért, de a jövőért is tehetünk?

Próbáld ki a növényi étrendet!

A növényi alapú táplálkozás kipróbálása remek utazás az egészséges táplálkozás még ma is kevéssé ismert világába. Belevágni már csak azért is érdemes, mert vesztenivalód nincs, nyerni viszont annál többet tudsz vele! Amellett pedig, hogy egy fenntartható és egészséges étrend felé indulsz el, még spórolhatsz is. Bárki bármit mond, az otthon készített növényi alapú ételek olcsóbbak, mint állati eredetű összetevőkből készített társaik!

Cikkünknek nem célja, hogy a különféle étrendek egészségre gyakorolt hatásait összehasonlítsa, esetleg bizonyos típusú étrendeket egészségtelennek bélyegezzen. Megteszik helyettünk ezt a szakemberek. Azt viszont fontos leszögezni, hogy a megfelelően összeállított vegetáriánus és vegán étrend egészséges, a szervezet számára minden létfontosságú vitamint és tápanyagot tartalmaz. Sőt, bizonyíthatóan csökkenti az olyan, itthon elterjedtnek számító betegségek kockázatát, mint például a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. És ha ez nem lenne elég, jó eséllyel a közérzetedre is pozitív hatással van.

The Game Changers – filmajánló
A növényi központú táplálkozás pozitív hatásait mutatja be az élsportolókat és hírességeket felvonultató dokumentumfilm, amelyből kiderül: a világraszóló teljesítmények elérésében a húsfogyasztás nem játszik szerepet, sőt, akár hátrányt is jelenthet.

Jót teszel a bolygóval, ha kevesebb állati eredetű terméket eszel!

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) korábbi számításai szerint az emberi eredetű üvegházhatású gázkibocsátás 14,5%-áért önmagában az állattenyésztés felelős. Ráadásul a mutató majdnem megduplázódik, ha beleszámoljuk azt az utat, amelyet az állati eredetű termékek az asztalunkig megtesznek. Jelenlegi étkezési szokásaink tehát szerves részét képezik a klímaválság kialakulásának.

Tavalyi cikkünkben kiszámítottuk, hogy 1 kg hús elfogyasztása nagyjából 880 forintnyi klímakárt okoz. Persze ez csupán elméletben forintosítható. Ha azonban bekalkuláljuk azt, hogy ugyanez a mutató növényi eredetű termékek esetében csupán 7,5–14 forint, jól láthatóvá válik a hús valódi ára. Az egyes élelmiszerek között persze hatalmas különbség lehet, de az állati és a növényi élelmiszerek között szinte minden esetben szakadék tátong, ha a környezeti lábnyomukat vizsgáljuk.

Tudtad?
A világ mezőgazdasági területeinek 60%-a áll a marhahústermelés szolgálatában, miközben az ágazat az emberiség kalóriabevitelének mindössze 2%-át szolgáltatja.

Kezdőknek: húsmentes hétfő

A Meatless Monday lehet az első lépés egy fenntarthatóbb étrend felé. Ennek lényege csupán annyi, hogy a hét egy napján, jellemzően hétfőn nem fogyasztunk húst. Ezen a napon kipróbálhatunk húsmentes ételeket, felfedezhetünk új ízeket, és megtanulhatjuk azt is, hogy nem is olyan nehéz nélkülözni étrendünkből a húst.

A Greendex Meatless Monday-sorozata kapaszkodót nyújthat, ha még nem tudod, hogyan indulj el. A zöldségek és a gyümölcsök bemutatása mellett a feldolgozásukhoz és az elkészítésükhöz is segítséget adunk!

A „húsmentes hétfő” arra is kiváló, hogy egy kicsit átértékeljük a húshoz való viszonyunkat. Elhatározhatjuk például, hogy a hét többi napján is kevesebb állati eredetű terméket fogyasztunk, vagy épp azt, hogy odafigyelünk arra, hogy a húst milyen forrásból szerezzük be. Együnk kevesebb, de jó forrásból származó állati terméket, ha pedig felkészültünk, lépjünk egyel tovább!

Haladóknak: vegetáriánus étrend

A vegetáriánus étrend lényegében a húsmentes hétfő kiterjesztése a hét minden napjára. Hagyományos megközelítésben vega az, aki nem eszik húst (és természetesen halat sem). Azok számára, akik a vegánságra még nem érzik magukat eléggé felkészültnek, vagy éppenséggel nem is akarják teljesen kizárni étrendjükből az állati eredetű élelmiszereket, kiváló megoldás lehet.

A tejtermékek és a tojás részét képezheti a vegetáriánus étrendnek (ovo-lakto vegetarianizmus), ez pedig nagy könnyebbséget jelent azok számára, akik belevágnának a húsmentes táplálkozásba. Környezeti költségüket tekintve a tejtermékek és a tojás nem vagy nem sokkal maradnak el a húsféléktől. Ha valakit klímavédelemmel kapcsolatos szempontok vezérelnek, a vegán étrend lehet számára a megfelelő.

Kalandvágyóknak: Veganuár

A Veganuár elnevezésű kezdeményezést eredetileg egy brit nonprofit szervezet indította még 2014-ben azzal a céllal, hogy minél több embernek felhívja a figyelmét a vegán étrend előnyeire. Azóta minden év januárjában megtartják a 31 napos kihívást. A Veganuár itthon is egyre népszerűbb, tavaly mi is részt vettünk benne. Vegán recepteket nálunk is bőven találtok.

A kihívásra érdemes már korábban készülni. Novemberben és decemberben be lehet gyakorolni néhány recept elkészítését, megkereshetjük a kedvenc alapanyagainkat, és felfedezhetjük az éttermek vegán kínálatát.

A mi éghajlatunkon szerencsésebb lenne egy nyári hónapot választani a vegán étrend kipróbálására, de mit lehet tenni: az újévi fogadalmak és kihívások januárban pörögnek leginkább. Így is találunk azért szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, az étkezésünkben sokkal jelentősebb szerepet érdemlő hüvelyesek szempontjából pedig szinte mindegy, hogy az év melyik szakaszában járunk.

A vegánsággal kapcsolatosan fontos még egy dolgot megjegyezni: ahogy az élet minden területén, itt is vannak olyanok, akiket nem a nyitottság és a befogadó szemlélet vezérel, hanem sokkal inkább a másként gondolkodók megbélyegzésében járnak élen. Ez természetes, nem vagyunk egyformák. Arra azért érdemes ügyelni, hogy ennek ismeretében ne vegyünk egy kalap alá minden vegánt, vagy adott esetben ne kezdjük el gyűlölni azokat, akik nemcsak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak!

search icon