RAWfiction

Művészi kialakítású hangelnyelő panelek ipari textilhulladékból

Az ipari gyapjúhulladékot a gyakorlatban nem lehet fenntartható módon visszaforgatni, Temesi Apol, a RAWfiction megalkotója azonban művészi megoldást talált erre. A hulladékra nyersanyagként tekint, préseléssel előállított hangelnyelő panelei nemcsak funkcióban múlják felül a hagyományos technikákat, de igazi képzőművészeti alkotásként is megállják a helyüket az irodákban, hangstúdiókban.

A panelek tervezője, a Moholy-Nagy-díjas textilművész, Temesi Apol válaszolt a kérdéseinkre.

rawfiction
Temesi Apol
Temesi Apol, a RAWfiction tulajdonosa műhelyében festi az anyagot.

Hogyan kötöttél ki a gyapjú felhasználásánál?

Textiltervezőként az ipar és a nyersanyag kapcsolata foglalkoztat. A mesterdiploma megszerzése után a MOME Doktori Iskolájában folytattam tanulmányaimat, ahol jelenleg a nyersanyag-centrikus tárgytervezés témájában kutatok. Ez lehetőséget ad arra, hogy tervezőként szerepet vállaljak a fenntartható jövő alakításában.

Az irányzat az ipari maradék teljes visszaforgatására ösztönöz, és arra, hogy a természetes, megújuló forrásokat tárgyi kultúránkban használjam fel. Az így elérhető teljes cirkularitással a hulladékhalmozódás kérdése megoldhatóvá válik.

Az elmélet gyakorlati megvalósításához tervezőként olyan anyagot választottam, melynek felhasználásakor ez a két kérdés keresztezi egymást, emellett pedig hazai kötődése is van. A hazai textilipar gyártási maradékával, a gyapjúval kezdtem foglalkozni, illetve ennek visszaforgathatóságával.

Mi a kulcsa a gyapjú visszaforgatásának?

A gyapjú visszaforgatása összetett probléma, amelyre az eddig ismert eljárások nem adtak választ. Az általam kifejlesztett gyártástechnológia ismét nyersanyagként közelíti meg az ipar számára problémát okozó maradékot. A feldolgozási folyamat a gyapjú kedvező tulajdonságait helyezi előtérbe, megmunkálása során olyan körülményeket teremt, amelyek között a legjobban tudja kihasználni az előnyeit.

A megközelítés újdonsága komplexitásából fakad. Abból, hogy egyszerre tartjuk szem előtt a fenntartható tárgytervezés szempontjait és a nyersanyag értékeit.

rawfiction
Az elemek modularitásának és sokféle színének köszönhetően változatos alkotások születnek.

Honnan jött az akusztikus panelek készítésének ötlete?

Az új technológia különlegessége, hogy az anyag újrapréselése során olyan anyagvastagság érhető el, amely az eddig ismert eljárásokkal nem volt lehetséges. Az akusztikai mérések azt igazolták, hogy a préselt felületek kiválóan csillapítják a hangokat, így természetes, megújuló alternatívát jelentenek a belsőépítészeti terek kialakításában.

Tudni lehet, hogy több év munkája során kristályosodott ki a RAWfiction projekt. Voltak nehézségeid?

Ahhoz, hogy az ötletemből piacképes termék váljon, éveken át finomítanom kellett a fejlesztést, tanulmányoznom kellett a nemzetközi zöld belsőépítészeti standardokat, valamint az akusztikai és a textilipari szakterületeket. Olyan megoldást akartam találni, amely minden elvárásnak megfelel, miközben a fenntartható tárgytervezés komplex szemléletével is összeegyeztethető.

Milyen a mostani termékpalettád, és milyen fejlesztési irányokat látsz magad előtt?

Az alapmodul, amellyel jelenleg dolgozom, 6×24 cm-es téglatest, amely 3 cm vastag. Az oldalarányainak köszönhetően változatos terülő mintázatok kialakítására alkalmas. Az egységes elemekből felépülő akusztikai panelek a modularitásnak és a folyamatosan bővülő színpalettának köszönhetően könnyen tudnak alkalmazkodni bármilyen belsőépítészeti elképzeléshez. A következő időszakban a kapacitás növelésén és a teljes termékpaletta kialakításán fogunk dolgozni.

rawfiction iroda
A hang csillapításán túl díszíti is az irodákat, stúdiókat, termeket.

Kiknek ajánlod a termékedet?

Zengéscsillapító felületekre jellemzően irodai tárgyalókban, reprezentatív terekben, hangstúdiókban, oktatási helyiségekben van szükség. A funkcionális belsőépítészeti burkolatoknak ugyanakkor különleges, egyedi megjelenésükkel erős üzenetértékük is van, ami a tudatos anyaghasználaton keresztül a fenntartható tárgykultúra szem előtt tartásáról tanúskodik. Ezzel az üzenettel szólítja meg a felhasználókat.

Mennyiben egyedülálló a terméked itthon, esetleg Európában?

Az ipari maradékok visszaforgatása és a természetes, megújuló nyersanyagok felfedezése feltörekvő irányzat a fenntartható tárgytervezés területén. Ez ma főleg az európai designkultúrában jellemző. Ennek szellemiségébe illeszkedik a fejlesztésem, amely saját szellemi termékem és szabadalmam.

Az alapanyagokon túl hol jelenik meg a fenntarthatóság a RAWfiction tárgyaiban?

A fejlesztés a doktori kutatásom elméleti hátterére épülő gyakorlat megvalósulása, melynek keretében a nyersanyag-centrikusságot mint a fenntartható tárgytervezés egyik pillérét vizsgálom. A lokalitás és a nyersanyag teljes életciklusának figyelembevétele mellett a RAWfictionről azért is beszélhetünk kiváló termékként, mert a környezetünkre és az egészségünkre káros építőipari anyagok természetes, megújuló alternatívájaként alkalmazható.

Fotók: RAWfiction, Mohai Balázs

Ha tetszik a RAWfiction története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon