



Egy spirálba tekert pitét mutatunk, amit mókás elkészíteni, így a gyerekeket is be lehet vonni a főzésbe. Szerencsére nem igényel sok munkát, mivel a karácsonyi vacsoráról megmaradt sült zöldségeket használjuk fel, és a hagyma megpirításán, valamint egy kis pürésítésen, keverésen és a fent említett tekerésen kívül a sütő végzi a munka nagy részét. Így szabadon élvezhetjük az étkezés előtti sétát, vagy társasjátékozhatunk a többiekkel.
Ha nincs maradék sült zöldség, vagy nincs elég belőle, vágjunk fel kb. 1,2 kg burgonyát és gyökérzöldséget, locsoljuk meg olajjal, keverjük össze fél teáskanál sóval, és süssük 200C-on 30-40 percig
Előkészítés 15 perc
Főzés 1 óra 10 perc
4-6 adag
Hozzávalók:
75 g vegán vaj
3 lilahagyma, meghámozva és felszeletelve
1 teáskanál só
6 gerezd fokhagyma, meghámozva és lereszelve
750 g maradék sült zöldség (például 450 g burgonya, 150 g paszternák és 150 g kelbimbó, vagy ami épp megmaradt a karácsonyi vacsoráról), a lehető legkisebbre vágva.
3 evőkanál harissa paszta
1 csomag fagyasztott réteslap kiolvasztva
3 evőkanál olaj a lapok kenéséhez
Egy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát és a sót, majd időnként megkeverve pároljuk 10 percig, amíg megpuhul, és a szélei már elkezdenek sötétedni.
Adjuk hozzá a fokhagymát, pároljuk még két percig, majd keverjük bele az apróra vágott sült zöldségeket, pirítsuk még két percig, és vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a harissát a serpenyőhöz, és egy fakanál hátuljával pépesítsük össze a zöldségekkel, amíg egy tüzes-pirosas zöldségekből álló masszát nem kapunk. Tegyük félre hűlni, amíg elkészítjük a réteslapokat.
Melegítsük elő a sütőt 200C-ra. Tegyünk szabaddá egy 2 m hosszú helyet a konyhapulton. Fektessünk négy réteslapot egymás mellé úgy, hogy a hosszú oldaluk egy vonalban legyen a pult szélével, és mindegyik lap kb 2 cm-rel fedje át egymást, majd ecsettel kenjük be a tetejét olajjal. Az első lap közepétől kezdve az első sor tetejére sorban további három réteslapot fektetünk, és még több olajjal megkenjük.
A tölteléket vékony csíkba tegyük az előttünk lévő téglalap hosszú széle mentén úgy, hogy a hozzánk legközelebb eső szélénél hagyjunk 5 cm-es szegélyt; ügyeljünk arra, hogy a töltelék szép, egyenletes vonalban legyen. Óvatosan tekerjük a rétes legközelebbi szélét a töltelékre, majd nyomjük össze vékony rúddá. Folytassuk a tekercselést, időnként megállva, hogy meggyőződjön róla, hogy a réteslap még mindig szép és szoros. Ha teljesen feltekertük, fogjuk meg az egyik végét, és tekerjük maga köré, hogy a végén egy spirál formát kapjunk. Ha repedések keletkeznek, ne essünk pánikba: csak nyomjuk össze a tésztát körülötte a lehető legszorosabban, hogy a töltelék ne törjön ki.
Tegyük a tekercset egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 40 percig, vagy amíg ropogós és aranybarna lesz. Hagyjuk kissé kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk salátával.
Forrás (theguardian)