Recept a maradék sült zöldségek felhasználására
Recept a maradék sült zöldségek felhasználására

Egy spirálba tekert pitét mutatunk, amit mókás elkészíteni, így a gyerekeket is be lehet vonni a főzésbe. Szerencsére nem igényel sok munkát, mivel a karácsonyi vacsoráról megmaradt sült zöldségeket használjuk fel, és a hagyma megpirításán, valamint egy kis pürésítésen, keverésen és a fent említett tekerésen kívül a sütő végzi a munka nagy részét. Így szabadon élvezhetjük az étkezés előtti sétát, vagy társasjátékozhatunk a többiekkel.

Maradék sült zöldséges spirál pite

Ha nincs maradék sült zöldség, vagy nincs elég belőle, vágjunk fel kb. 1,2 kg burgonyát és gyökérzöldséget, locsoljuk meg olajjal, keverjük össze fél teáskanál sóval, és süssük 200C-on 30-40 percig

Előkészítés 15 perc

Főzés 1 óra 10 perc

4-6 adag

Hozzávalók:

75 g vegán vaj

3 lilahagyma, meghámozva és felszeletelve

1 teáskanál só

6 gerezd fokhagyma, meghámozva és lereszelve

750 g maradék sült zöldség (például 450 g burgonya, 150 g paszternák és 150 g kelbimbó, vagy ami épp megmaradt a karácsonyi vacsoráról), a lehető legkisebbre vágva.

3 evőkanál harissa paszta

1 csomag fagyasztott réteslap kiolvasztva

3 evőkanál olaj a lapok kenéséhez

Egy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát és a sót, majd időnként megkeverve pároljuk 10 percig, amíg megpuhul, és a szélei már elkezdenek sötétedni.

Adjuk hozzá a fokhagymát, pároljuk még két percig, majd keverjük bele az apróra vágott sült zöldségeket, pirítsuk még két percig, és vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a harissát a serpenyőhöz, és egy fakanál hátuljával pépesítsük össze a zöldségekkel, amíg egy tüzes-pirosas zöldségekből álló masszát nem kapunk. Tegyük félre hűlni, amíg elkészítjük a réteslapokat.

Melegítsük elő a sütőt 200C-ra. Tegyünk szabaddá egy 2 m hosszú helyet a konyhapulton. Fektessünk négy réteslapot egymás mellé úgy, hogy a hosszú oldaluk egy vonalban legyen a pult szélével, és mindegyik lap kb 2 cm-rel fedje át egymást, majd ecsettel kenjük be a tetejét olajjal. Az első lap közepétől kezdve az első sor tetejére sorban további három réteslapot fektetünk, és még több olajjal megkenjük.

A tölteléket vékony csíkba tegyük az előttünk lévő téglalap hosszú széle mentén úgy, hogy a hozzánk legközelebb eső szélénél hagyjunk 5 cm-es szegélyt; ügyeljünk arra, hogy a töltelék szép, egyenletes vonalban legyen. Óvatosan tekerjük a rétes legközelebbi szélét a töltelékre, majd nyomjük össze vékony rúddá. Folytassuk a tekercselést, időnként megállva, hogy meggyőződjön róla, hogy a réteslap még mindig szép és szoros. Ha teljesen feltekertük, fogjuk meg az egyik végét, és tekerjük maga köré, hogy a végén egy spirál formát kapjunk. Ha repedések keletkeznek, ne essünk pánikba: csak nyomjuk össze a tésztát körülötte a lehető legszorosabban, hogy a töltelék ne törjön ki.

Tegyük a tekercset egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 40 percig, vagy amíg ropogós és aranybarna lesz. Hagyjuk kissé kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk salátával.

Forrás (theguardian)

search icon