Rengeteg mikroműanyag jut a szervezetünkbe étkezéskor
Rengeteg mikroműanyag jut a szervezetünkbe étkezéskor

Skót kutatók megállapításai szerint akár száznál több mikroműanyag-szemcsét is lenyelhetünk minden egyes főétkezéskor. Ezeket alapvetően nem az ételek tartalmazzák, hanem a lakásunk levegőjéből kerülnek az ételekre.

A bútorszövetekből, szintetikus textíliákból és más műanyag tárgyakból származó részecskék a házi porral keveredve hullanak az ételekre. A kutatók porfogó ragasztócsíkokkal gyűjtött minták segítségével állapították meg, hogy milyen mennyiségben.

A phys.org tudományos-ismeretterjesztő portálon megjelent cikk szerint egy átlagember évente akár 68 415 potenciálisan veszélyes műanyagrészecskét is lenyelhet csupán a főétkezések alkalmával. Az adatot még elképesztőbbé teszi az a tény, hogy a kutatók a számokat összevetették az éti kagylókban fellelhető műanyagszemcsék számával, ami kagylónként átlagosan 2 darab volt.

Ez rámutat arra, hogy a mikroműanyagokkal kapcsolatos elsődleges problémát jelenleg talán nem is a környezetbe kerülő, hanem az otthonunkban fellelhető szennyezés jelenti. Legalábbis az emberi egészség szemszögéből nézve. Nemrég beszámoltunk róla, hogy a kutatóknak sikerült kimutatniuk mikroműanyagokat az emberek vérében is.

A tanulmány szerzőinek véleménye szerint az otthon készített ételekben kimutatott műanyagszemcsék nem az élelmiszerekből vagy a főzés folyamán kerültek a fogásokba, hanem a házi por révén. (phys.org/alon.hu)

search icon