Szagmentes újrahasznosított műanyagokat fejleszt a Mol
Szagmentes újrahasznosított műanyagokat fejleszt a Mol

Újrahasznosított műanyag alapú, elsősorban az autóiparban hasznosítható termékek receptúráinak kifejlesztésébe kezdett a Mol.

A vállalat közleménye szerint az autóiparban a műanyagok illóanyagtartalma és a termékek szagtulajdonságai nagyon érzékeny paraméterek, amelyek szigorúan szabályozottak. Ezért a Mol a Tiszaújvárosban megvalósuló fejlesztés során vizsgálja egyebek mellett a natúr műanyag gyártási technológiáit, a technológiai paraméterek módosítását, a felhasznált komponensek, adalékanyagok összetételének finomhangolását, illetve a gyártást követő, az illóanyag csökkentésére alkalmas technológiák hatását.

A cél új, alacsony emissziójú és szagú natúr, kompaundált, valamint visszadolgozott hulladékot tartalmazó műanyagtermékek kifejlesztése. Az alapanyagból, elsősorban műszerfal vagy szellőző berendezés készülhet gépjárművekbe. A fenntarthatóbb közlekedés témaköre a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is kiemelt szerepet kapott, mellyel kapcsolatban számos előadás, és kerekasztal-beszélgetés hangzott el.

„A műanyagból készült használati tárgyak mindennapi életünk részei, ezért folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél hosszabb élettartamú, minőségi és környezettudatos termékeket fejlesszünk. Az újrahasznosított műanyagok magas illóanyag tartalma és szaghatása eddig kihívást jelentett a feldolgozóipar számára. Most olyan megoldáson dolgozunk, amellyel kiküszöbölhetjük ezeket a kedvezőtlen tulajdonságokat” – mondta Császár Péter, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója.

A kutatás-fejlesztési projekt jól illeszkedik a Mol stratégiai célkitűzéseihez, mivel egyik célja az újrahasznosított műanyagtermékek illóanyag-kibocsátásának csökkentése és „szagtulajdonságainak javítása”, így előmozdítva a körforgásos gazdaság megvalósulását. Ha a termékek fejlesztése sikeres lesz, a Mol európai szinten is jelentős piaci előnyre tehet szert, és az ágazatvezető vállalatok termékeivel sikeresen felveheti a versenyt.

(Mol)

Fotó: Canva

search icon