Szakácsok tippjei az otthoni élelmiszerpazarlás megelőzéséhez

Szakácsok tippjei az otthoni élelmiszerpazarlás megelőzéséhez
Szakácsok tippjei az otthoni élelmiszerpazarlás megelőzéséhez

Mindannyian tudjuk, hogy kevesebbet kell pazarolnunk, de mint sok minden az életben, ezt is könnyebb néha mondani, mint megtenni. Csak az Egyesült Királyságban becslések szerint évente 9,5 millió tonna élelmiszert dobnak ki. A Felix Project, egy londoni székhelyű élelmiszer-újraelosztó jótékonysági szervezet becslése szerint ebből mindössze 2 tonna származik közvetlenül az élelmiszeriparból, a nagyobb része a háztartásokból jön.

Ha élelmiszerről van szó, sok pazarlás megelőzhető egy kis szervezéssel, például az étkezések megtervezésével, bevásárlólista írásával (és betartásával), a fagyasztó és a tárolóedények maximális kihasználásával. Ne hagyatkozzunk teljesen a „fogyaszthatósági időre”; ehelyett használjuk a saját érzékeinket. Szagoljuk meg a tejet, tapintsuk meg a zöldségeket, és ha úgy néznek ki és olyan az illatuk, mintha rendben lennének, akkor valószínűleg azok is. Ugyanakkor legyünk óvatosabbak, ha húsokról van szó.

Íme néhány megvalósítható tipp szakácsoktól, amit otthon is lehet követni.

Sarah Turner, a londoni Social Pantry főszakácsa
„Ki pazarolná a bort? Nos, elég sokan. Az Egyesült Királyság háztartásai évente 42 000 tonna bort öntenek ki a mosogatóba, ami elképesztő, 290 millió fontos költséget jelent, holott valójában erre semmi szükség! Akadályozzuk meg a túlzott oxidációt, és őrizzük meg a palack élettartamát úgy, hogy miután töltöttünk belőle poharakba, a hozzá tartozó dugóval újra lezárjuk. A maradék bort le is fagyaszthatjuk, hogy borjégkockákat készítsünk belőle, amelyeket a későbbiekben felhasználhatunk a főzéshez. Ez lehetővé teszi, hogy a legkisebb mennyiségű jó bort is megőrizzük a különleges alkalmakra, megkímélve magunkat attól, hogy a jövőben újra kinyissunk egy palackot a főzéshez, és a végén ugyanebbe a helyzetbe kerüljünk.”

Chantelle Nicholson, a londoni Apricity séfje és tulajdonosa
” Legyünk kreatívak! A zacskó petyhüdt salátalevélből könnyen lehet pestót készíteni – csak adjunk hozzá egy kis diót, egy kis fokhagymát, sót és olajat, és sajtot. Egyszerűen csak pépesítsük össze a turmixgépben. Ha a tej hamarosan savanyodni kezd, készítsünk ricottát. Forraljunk fel 500 ml-t, majd adjunk hozzá 2 evőkanál fehér ecetet. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni két percig. Szűrjük le, és voilá!”

Aidan Monks és Catherine Connor, a Lovingly Artisan Bakery társtulajdonosai
„Mindig krékert készítünk a megmaradt kovászos kenyérvégekből. Szeleteljük fel őket olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak tudjuk – kb. 5 mm-esre -, locsoljuk meg olívaolajjal, tengeri sóval és egy csipetnyi borssal, majd tegyük a 180 °C-os sütőbe körülbelül három percre, amíg aranyszínűvé válnak (a sütés felénél fordítsuk meg). Hűtsük ki, és tartsuk lezárt dobozban, hogy pástétommal, levesbe mártogatva vagy olvasztott Camembert-tel kanalazva fogyaszthassuk. Négy napig eltartható – ha ennyi ideig békén tudjuk hagyni!”

Aktar Islam, a birminghami Opheem séfje
„Egyszerű tippnek hangzik, de én nagyjából mindent lefagyasztok. Egyszerűen csak blansírozzuk a zöldségeket rövid ideig forró vízben, majd gyorsan merítsük jeges vízbe, hogy ne főjenek meg. Tároljuk légmentesen záródó edényekben. Az előzetes blansírozás megakadályozza az íz, a szín és a textúra elvesztését. A karfiol és a brokkoli szára egyaránt felhasználható sütőben sült keverékekben vagy köretként. Fontos, hogy a szárakat gondosan vágjuk le és hámozzuk meg. Kockázzuk fel, és egy serpenyőben hevítsük fel olajjal, adjunk hozzá köménymagot, kurkumaport, sót, és kis lángon főzzük.”

Forrás (independent)

search icon