Hogyan találhatsz szarvasgombát az erdőben?
Hogyan találhatsz szarvasgombát az erdőben?

A szarvasgomba igazi kuriózum, bár talán többen ismerik az árát, mint az ízét. Elterjedt tény, hogy több százezer forintba kerül kilója, viszont érdemes szem előtt tartani azt is, hogy ebből a gombából csak grammokat használunk az ételek elkészítésekor, nem pedig kilókat.

Egy korábbi cikkben Csorbainé Dr. Gógán Andrea szarvasgomba-termesztési szakértő segítségével annak járt utána az Agrárszektor, hogy miért kell ennyit fizetni ezért a gombáért, valamit milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki gyűjteni és értékesíteni is szeretné. Az is kiderült, hogy egyre többen vágnak bele a termesztésébe, ugyanakkor az értékes termés nagyon jelentős mennyiségben nem a hazai, hanem a külföldi piacokon landol.

A szarvasgomba igazi gasztronómiai különlegesség.

A szarvasgomba a föld alatt terem, épp ezért mi magunk nem tudjuk megtalálni, hiszen nem látjuk. Legalábbis nagyon ritka, amikor kilátszik. Mindenképpen szükségünk van tehát valakire, aki segít megtalálni ezeket a föld alatti gombákat. Ez a valaki Magyarországon a kutya lehet. A hazai szabályozás előírja, hogy Magyarországon csak az erre a feladatra kiképzett kutyával lehet csak föld alatti gombát keresni, amelyből több mint 150 faj létezik. Ezek közül csak a kereskedelmi szempontból jelentős, vagyis a gasztronómiailag értékes fajokat hívjuk szarvasgombának. A kutyákon kívül a kiképzett malacok is alkalmasak lehetnek a keresésre, eredetileg őket használták erre a célra, az évek során azonban a helyzet megváltozott.

Malac vagy kutya?

Mint megtudtuk, régen a franciák malaccal kerestették a szarvasgombákat, ekkorra nyúlik vissza a hagyomány. Mára ez nehézkessé vált, hiszen többnyire autóval mennek terepre a keresők, amelybe nehezen tudnak betenni egy vagy akár több malacot. Arról nem beszélve, hogy nagyon nehéz meggyőzni őket, hogy ne egyék meg azt a gombát, amit kitúrtak. A kutya feladatnak fogja fel a keresést, nem is szeretné megenni, könnyen tanítható, és a kocsiban való szállítással is kompatibilisebb. Csorbainé Dr. Gógán Andrea kitért arra is, hogy nem lehet minden kutyából keresőeb. A képzeletbeli listán előkelő helyet foglalnak el a labradorok, hiszen munkakutyák, így nagyon könnyű a kiképzésük, emellett stabilak, és hihetetlen a munkakedvük. De a vizsla is – a magyar és a német egyaránt – jól alkalmazható, valamint egy olasz fajta, a Lagotto Romagnolo úgyszintén.

Általában kutyák segítségét kérik a keresésben.

A Lagotto azért is népszerű fajta, mert hipoallergén. A gazdák rájöttek arra, hogy bizony velük is eredményesen lehet szarvasgombát keresni. Az utóbbi időszakban jellemző, hogy sokan felbátorodnak, és kiképeztetik házikedvencüket a keresésre, illetve a gazdik is leteszik a vizsgát. Ahhoz ugyanis, hogy valaki Magyarországon szarvasgombát gyűjthessen, több mindennek meg kell felelnie. Létezik egy 2012-ben napvilágot látott rendelet, amely összegzi a szabályokat. Ezek egyike az, hogy csak kutyával lehet gombászni, egy másik pedig azt írja elő, hogy a kutyát le kell vizsgáztatni. Fontos, hogy az állat ne csak keresni tudjon, hanem az erdőt se zavarja, tehát például ne kergesse a vadakat vagy éppen az embereket – fejtette ki a szakember.

Ezt tegyük, mielőtt szarvasgomba-vadászatra indulunk!

A szarvasgombáknak szükségük van fákra, cserjékre mint gazdanövényekre, és az sem mindegy, milyen közöttük a távolság, az aljnövényzet. Leginkább az idős tölgyesekben, bükkösökben érzik jól magukat, ahol a fák 8–10 méterre állnak egymástól, a lágyszárú aljnövényzet pedig szegényes. Előnyös a laza, humuszos, meszes talaj, a homokos vagy a köves talajszerkezet, ezért érdemes első körben ilyen területeken keresni őket. Egyes fajtákra elsősorban hűvöskés, csapadékosabb nyarakon lehet rábukkanni.

Fontos, hogy nem lehet csak úgy odamenni egy adott területre szarvasgomba után kutatni. Először a terület tulajdonosától vagy az erdőgazdaságtól kell engedélyt kérni. Az összegyűjtött gombákat haza lehet vinni, ha valaki bevállalja, hogy saját maga eldönti, hogy ezek alkalmasak-e a fogyasztásra. Sok föld alatti gombafaj létezik Magyarországon, és ugyan nincs köztük nagyon mérgező, de egyes fajok komoly gyomorrontást okozhatnak. Éppen ezért érdemes profi szakemberekkel megvizsgáltatni a „zsákmányt”. Viszont ha valaki szeretné értékesíteni a szarvasgombát, akkor meg kell vizsgáltatnia gombaszakértővel. Létezik egy úgynevezett gyűjtési napló is, amelybe fel kell jegyezni a gyűjtés helyét, időpontját, valamint a gomba adatait (kinézete, súlya stb.).

Csak pár grammnyi kell belőle a boldogsághoz.

Miért olyan drága?

A szarvasgombát a legtöbb ember vagy a jellegzetes ízéről, vagy az áráról ismeri. Valóban nem olcsó, de nem is vásárolnak belőle a fogyasztók kilókat – ami több százezer forintba is kerülhet –, mint ahogy például a csiperkéből teszik. Nem véletlen, hogy ezt a gombafajt grammra, és nem dekára, kilóra adják (belegondolhatunk abba is, hogy a sáfrányt vagy akár a borsot sem kilószámra vesszük). Egy családnak 3–5 ezer forintnyi szarvasgomba elegendő egy nagyobb étkezéshez, ami tulajdonképpen egy jobb minőségű bor ára. Ahogyan ez az eddigiekből kiderült, viszonylag körülményes, munkaigényes a keresése, ez is megmutatkozik az árában.

Egyre többen vágnak bele a termesztésébe, de a legtöbb gomba külföldre kerül

A szarvasgomba termesztése bonyolult művelet, mert nem lehet létrehozni „koedukált” gombatelepeket, ahol hím és nőstény nemű gombák együtt szaporodnak, ugyanis a gombatelep egy idő után újra egyneművé válik. Emellett számos környezeti tényezőre oda kell figyelni: ilyen a klíma és a szarvasgomba fajtájának megfelelő talaj is (a gomba többnyire a humuszos, meszes talajt kedveli, de fontosak a mikroelemek is, valamint az, hogy milyen a szén és a nitrogén aránya); a természetes körülményeket nehéz utánozni.

Csorbainé Dr. Gógán Andrea elmondta, hogy ma már több száz hektárra tehető a hazai ültetvények és erdők területe, ahol szarvasgomba terem. Szerinte a szarvasgomba-termesztés hatékony vidékfejlesztési eszköz, és nagyon jó befektetési lehetőség, de csak a türelmesebbeknek, mivel elég sokat kell várni ahhoz, hogy megtérüljön a beruházás. Az viszont igaz, hogy itthon nincs rá túl nagy igény, a hazai termés kb. 90–95%-a exportra megy. A termelők szállítanak a szomszédos országokba, kerül Németországba és Olaszországba, sőt még a tengerentúlra is.

Forrás: Agrárszektor

Fotók: Canva

search icon