Szennyvíztisztítás pálmaház segítségével – Jövő idő

12 óra, ennyi kell, hogy a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepre beérkező szennyvíz a Dunába visszaengedhetővé váljon. A Dél-pesti Telepen naponta 80 ezer köbméter szennyvizet tudnak biológiailag megtisztítani.

Elsőként a nagy fizikai hulladékokat szűrik ki rácsok segítségével. Ezt követően lassú áramlású medencében a homok és karcszemcséket ülepítik, melyből a végén játszótéri tisztaságú homokot kapnak. A tíz éve átadott Dél-pesti Telep a régióban egyik legmodernebb módon, növények segítségével végzi a biológiai tisztítást. Az üzem szívében komplett pálmaházat találunk, benne olyan növényeket, mint a banán, hibiszkusz és bambuszok. Ezek hosszú gyökereikkel szűrik és tisztítják a biológiai szennyeződéseket.

A folyamat egyszerű, a fizikailag leülepített vizet a pálmaház gyökérzónájába vezetik, ahol a növények gyökerei életteret biztosítanak mikroorganizmusoknak és baktériumoknak, melyek felveszik a szerves hulladékot és tápanyagként hasznosítják. A folyamatban felgyülemlő iszap végül a telepen található biogáz üzembe kerül, ahol nagy tartályokban fűtőgázt állítanak elő. Az üzem nem csak a telep teljes energiaszükségletét fedezi, hanem a villamoshálózatra is visszatermel. Összesen mintegy 2000 háztartásnak elegendő villamos áramot állítanak elő a szennyvíztisztító gázturbinái.

A folyamatok végén a foszfort is külön eltávolítják a vízből és UV fényes csírátlanításon is keresztülhalad, így 12 óra elteltével biztonsággal engedik vissza a vizet a Soroksári Kis-Dunába.

A lakosságnak komoly felelőssége van abban, hogy a csatornahálózat megfelelően működjön. Sajnos sokan olyan tárgyakat is a csatornába helyeznek, melyek nem oda valók. A tisztítást végző búvárok gyakran veszélyes hulladékot halásznak ki a hálózatból, olykor még aszfalttömböket is. A legrettegettebb ellenség az úgynevezett zsírszörny, amely például a szintén nem a csatornába való nedves törlőkendőkből áll össze, és óriási dugulásokat képes okozni.

search icon