Harcban a csatornaszörnyek ellen – Holnapután

Harcban a csatornaszörnyek ellen – Holnapután
Harcban a csatornaszörnyek ellen – Holnapután

A Holnapután aktuális adásában a szennyvízről beszélgetünk. Bár a téma igen fontos, a víz útját általában csak addig ismerjük, amíg megérkezik a csapból vagy a zuhanyrózsából. A lefolyó utáni történések megismerésében Barabás Győző, a Fővárosi Csatornázási Művek környezetgazdálkodási igazgatója, illetve a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep korábbi vezetője segít nekünk.

Az adásban kiderül, hogy a lakosságnak komoly felelőssége van abban, hogy a csatornahálózat megfelelően működjön. Sajnos sokan olyan tárgyakat is a csatornába helyeznek, melyek nem oda valók. A tisztítást végző búvárok gyakran veszélyes hulladékot halásznak ki a hálózatból, olykor még aszfalttömböket is. A legrettegettebb ellenség az úgynevezett zsírszörny, amely például a szintén nem a csatornába való nedves törlőkendőkből áll össze, és óriási dugulásokat képes okozni.

Nem köztudott, hogy a csatornahálózatba nemcsak a lefolyókon távozó víz, hanem a csapadékvíz is bekerül. Bár ezzel lehet tervezni, sajnos az időjárási sajátosságok változása, a monszunszerű esőzések néha erősen megterhelik a hálózatot. Ahogy ezt Barabás Győző mondja, ez jelentős probléma, azonban már dolgoznak a megoldáson. Néhány éven belül Budapest lehet az első európai város, ahol a vízgyűjtő területen lehulló csapadékot is tisztítják.

Az innovációt tekintve egyébként is élen jár a Fővárosi Csatornázási Művek. Ahogy vendégünk mondja: „Mindent, ami új, korszerű és gazdaságos, meg szoktunk csinálni.” A szennyvízre nyersanyagként tekintenek. Kezelése során például nagy mennyiségű játszótéri minőségű homokot vagy a szennyvíztisztító telepek áramszükségletének nagy részét fedező biogázt állítanak elő. Szintén kuriózum ma még a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen létrehozott gyökérzónás rendszer is, ahol a szennyvizet egy üvegházban trópusi növények gyökérzete tisztítja természetes módon.

Tavasszal indult a Greendex új rádióműsora, a Holnapután a 98.6 Manna FM-en. Az adás minden vasárnap 11 órától hallható a rádióban. Ha lemaradnál róla, akkor sem kell kétségbe esned: a Puskás-Dallos Peti és Novák Zsombor műsorvezetésével megvalósuló adásainkat visszahallgathatod a Greendex podkasztcsatornáján!

A Holnapután a következő hetekben nyári szabadságra megy. Következő adásunkkal szeptemberben érkezünk.

Borítókép: facebook.com/fovarosicsatornazasimuvek

search icon