Meg tudja győzni a sör, hogy újrahasznosított szennyvizet igyon?
Meg tudja győzni a sör, hogy újrahasznosított szennyvizet igyon?

Az év elején egy új sör jelent meg a Georgia állambeli Forsythban található étterem étlapján. Az újdonság, a Revival Lager nevű sör minden más csapolt sörtől eltér. A Fox City étlapja szerint ez egy könnyű, ropogós, környezetbarát láger, amely nagymértékben újrahasznosított vízből készül. Ez a megfogalmazás azt takarja, hogy az ital lényegében tisztított szennyvízből készül.

A Fox City nem az első cég, amelyet az ivóvíz újrafelhasználás ügyének szolgálatába állít. A közműszolgáltatók évtizedeken át próbálták meggyőzni az amerikai városokat és településeket arról, hogy az újrahasznosított víz fogyasztása biztonságos, de az úgynevezett WC-től a csapig rendszerekre vonatkozó javaslatok ellenérzéseket váltottak ki. Erre válaszul az érdekvédők egyre inkább a sörhöz kezdtek fordulni, amely jó stratégiának tűnt az újrahasznált víz népszerűsítéséhez.

Ha valakinek adunk egy pohár vizet, és azt mondjuk, hogy szennyvízből tisztították meg, több mint valószínű, hogy nem issza meg, de ha ugyanebből a vízből sört készítünk, máris vonzóbbá válik

– mondja Guillaume Clairet, a H2O Innovation operatív igazgatója.

A víz, amelyet a sörfőzde felhasznált, Los Angeles északnyugati széléről származik, ahol nemrég nyitottak meg egy bemutató létesítményt, ahol a nagyközönség megismerheti az ivóvíz újrafelhasználásának módszereit. Miután ez a víz áthalad a térség vécéin és lefolyóin, egy hagyományos szennyvíztisztító telepre kerül, onnan később egy helyi patakba engedik.

A patak vízének egy kis részét átvezették a bemutató létesítménybe, ahol az ultraszűrés, a fordított ozmózis és az ultraibolya-feldolgozó oxidációs eljárás segítségével további alapos tisztításon megy keresztül, hogy megfeleljen az újrahasznosított ivóvízre vonatkozó állami szabványoknak. A folyamat minden egyes lépése egyre kisebb szennyeződéseket távolít el, a baktériumoktól a vírusokon át a sókig és hormonokig.

Tavaly ősszel a Stanford és az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign-i kutatóinak tanulmánya megállapította, hogy az újrahasznosított szennyvíz ugyanolyan tiszta, ha nem tisztább, mint a sok várost ellátó felszíni vízforrások. A közműszolgáltatók és a hatóságok hajlamosak szigorúbb vizsgálatoknak alávetni a tisztított szennyvizet, mint a folyókból és tavakból származó vizet, amely leggyakrabban a szennyvíztisztító telepek kifolyó vizét tartalmazza.

(Forrás: phys.org)

search icon