Mit tesznek a sörfőzdék a környezetvédelemért?

Mit tesznek a sörfőzdék a környezetvédelemért?
Mit tesznek a sörfőzdék a környezetvédelemért?

Merőben új csomagolások, sós vízből előállított sör, napelem és szennyvízkezelés. A sörfőzdéket is elérte a fenntarthatóság gondolata.

A sör környezetbarát előállítása már több évtizede foglalkoztatja a nagy- és kisüzemi sörfőzdéket egyaránt. Az utóbbi években számos ígéretes fejlesztés látott napvilágot, amelyek révén sikerült csökkenteni az ökológiai lábnyomot. Néhány olyan sörfőzdét mutatunk be, amelyeknek sikerült lecsökkenteniük környezeti terhelésüket.

Fenntarthatóság: a sörfőzés egyik legnagyobb kihívása

Fenntartható módon rendkívül nehéz sört főzni. Amellett, hogy a sörgyáraknak a teljes folyamatot újra kell tervezniük a környezettudatosság jegyében, sok pénz is szükségeltetik a karbonsemlegesség eléréséhez. Sok apró lépéssel egyre közelebb lehet kerülni a környezetbarátabb módon előállított sörhöz. A felhasznált alapanyagokat (maláta, komló) például helyileg is termeszthetik környezetre káros rovarirtó szerek használata nélkül. Továbbá a felhasznált vizet recirkuláltatva, újrafelhasználva jelentősen csökkenthető az elpocsékolt ivóvíz mennyisége. Az energiafelhasználás tekintetében pedig minél több megújuló energiaforrás alkalmazásával (pl. a főzéshez napenergiával előállított áramot használva) csökkenthető a sörfőzdék ökológiai lábnyoma a költségek hosszú távú csökkentése mellett.

Az USA-ban már sikerült

Az Egyesült Államokbeli New Belgium volt az első nagyobb sörfőzde, amelynek sikerült elérnie a karbonsemlegességet a „Fat Tire” elnevezésű Amber Ale típusú sörükkel. Közzé is tették gyártási procedúrájukat, hogy azok is követhessék példájukat, akik szintén fenntartható módon akarják előállítani sörüket. Azonban míg a New Belgium sörfőzde hatalmas mennyiségű pénzt fektet a megújuló energiaforrások és a hővisszanyerő rendszerek installálásába, addig a legtöbb sörfőzdének nincs ekkora tőkéje.

A korszerű energetikai beruházások nagyban segítenek egy sörgyár fenntarthatóságában.

Ausztráliában is előtérbe került a környezettudatosság

Ausztráliában az Alice Springs sörfőzde számára is rendkívül fontos a fenntarthatóság. A sörfőzde a sivatag szélén fekszik, minden irányból homokkal körülvéve. Emiatt különösképp fontos számukra a vízhasználat minimalizálása. Például a szűrési folyamat során felhasznált vizet később kertjeik növényeinek öntözésére fordítják. A főzés során keletkező szennyvizet pedig tárolókba gyűjtik, ahol ülepítik a szilárd szennyezőket, ezzel is megkönnyítve a szennyvíztisztító telepek általi későbbi feldolgozást. De nem ez az egyetlen környezettudatos lépés részükről, ugyanis a gyár területén nemrég napelemeket is telepítettek. Amellett, hogy ezzel pénzt spórolnak meg, áramszükségletük közel 80%-át fedezik kihasználva a megújuló energiaforrás okozta előnyöket. A felhasznált alapanyagokból keletkező mellékterméket – a maláta-, komló-, illetve élesztőmaradékot – a helyi mezőgazdaságokhoz juttatják el, ahol komposztálják vagy takarmányként használják fel. A malátát a helyi éttermek konyháján is hasznosítják bizonyos ételek elkészítéséhez.

Sós vízből sör?

Ezzel szemben az argentin Antares sörfőzde Dél-Amerika déli partjainál fekszik, keletről az Atlanti-óceán által határolva, ahol víz van bőséggel. Azonban a sós vízből csak rendkívül nehezen lehet sört főzni. A Földet sújtó vízhiány okán azonban a sörfőzde létrehozott egy új sört Atlántica néven. Ez az első sör Argentínában, amelyet az óceán vizének felhasználásával főznek. Ez azért is nagy szó, mert a sör 94%-a víz, így ezzel a módszerrel rengeteg ivóvizet tudnak megspórolni.

A finom sör a tiszta vízzel kezdődik.

Fontos innováció Európában is

Nem csak a távoli kontinenseken fordítanak nagy figyelmet a környezettudatosságra. A koppenhágai székhelyű Carlsberg ugyanis nemrég bemutatta a még tesztelési fázisban járó újításukat a palackozás terén, az úgynevezett Fibre Bottle-t. A speciális sörösüveg ugyanis természetes alapú és teljes egészében újrahasznosítható, illetve lebomló lesz. Első körben közel 8000 ilyen üveget küldtek szét tesztelésre nyolc európai országba, Magyarország egyelőre nincs a tesztelő országok között. A Fibre Bottle-t különböző fesztiválokon, promóciós rendezvényeken fogják kipróbálni a részt vevő országokban.

A magyar boltokban még ne keresd a Carlsberg új csomagolását!

Miből készülnek ezek a palackok?

A Fibre Bottle alapja a polietilén-furanoát (PEF) polimerbevonat, amely szerkezetében sok hasonlóságot mutat a széles körben elterjedt PET-tel, vagyis polietilén-tereftaláttal. A PEF azonban sokkal ellenállóbb a rajta keresztül esetlegesen szivárgó gázokkal szemben, ez a sörösüvegek gyártásában is előtérben álló szempont. Így ugyanis sörünk tovább megőrizheti szénsavasságát, ami különösképp előnyös lehet azok számára, akik hosszabb idő alatt szeretik meginni sörüket. Ez a tulajdonsága a csomagolóanyagként való használatát előnyösebbé teszi. A fejlesztés különösen fontossá válhat olyan több rétegű műanyag palackok gyártásában, ahol eddig PET-et vettek alapul poliamid réteggel a közepén, hogy megakadályozzák a gázok áteresztését. Ezzel az egyetlen baj az, hogy már akár 2% poliamid jelenlétében sem lehet megfelelően újrahasznosítani ezeket a termékeket. Erre nyújthat megoldást a PET-hez szerkezetileg hasonló PEF, amely így remekül tud elegyedni a PET-tel az újrahasznosítási folyamat során, ezt jelentősen meg is könnyítve. Előállítása két monomer, az FDCA és a monoetilén-glikol (MEG) polikondenzációjával történik. Amennyiben növényi alapanyagból nyerik a monoetilén-glikolt, úgy elmondható, hogy a PEF teljes egészében természetes alapanyagokból készül, amely így a közeljövőben rendkívül fontos szereplővé válhat a fosszilis alapú műanyagok gyártásának csökkentésében.

A söröspalack külső borítása a Paboco csomagológyártó közreműködésével fenntartható forrásból származó farost. Ez azért is lehet előnyös, mert a farost sokkal jobb szigetelő, mint az alumínium és az üveg, így jóval tovább hidegen tarthatja a sört.

A Fibre Bottle így 100%-ban természetes alapanyagokból készül, egyelőre a kupak kivételével. Erre is igyekeznek azonban megoldást találni a Carlsbergnél. A partnereikkel együtt előreláthatólag 2023-ra sikerül is megvalósítani az alternatív módon előállítható, farostból készülő kupakokat.

Bár jól hangzik a különleges palack, mégis lehetséges, hogy a hagyományos betétes sörösüvegek újratöltésének kisebb a lábnyoma, mint egy új, kompozit anyag legyártásának.

Zöld csomagoláshoz zöld sör

A Carlsbergnél azonban nem álltak meg a környezetbarát csomagolásnál, az előállított söreiket ugyanis még inkább fenntartható módon akarják előállítani. A Soufflet árpamaláta-beszállító céggel együttműködve olyan sört sikerült főzniük, amely teljes mértékben organikus és regeneratív mezőgazdasági technikákkal termesztett árpát tartalmaz.

Törekvések Magyarországon

A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. is elkötelezte magát a környezetvédelem mellett. Az elmúlt évtizedekben két szennyvíztisztító telepet is létesítettek Magyarországon, amelyekben így a főzés során keletkezett szennyvizet megfelelő módon tudják kezelni. Emellett a vízben lévő szerves anyagok feldolgozása közben biogáz termelődik, amit elégetve gőzt nyernek, ezt pedig hőenergiaként hasznosítják a gyártási folyamatban. A keletkezett melléktermékek közül a sörtörkölyt (a felhasznált árpamaláta kiszűrése után visszamaradó szilárd anyagot) és az élesztőt takarmányként hasznosítják, a kovaföldet pedig – amit szűrőanyagként alkalmaznak – a mezőgazdaságban talajjavítóként használják.

Összefoglalás

A fentiekből is látszik, hogy egyre több sörfőzde igyekszik megfelelni a modern kor elvárásainak, és ahol csak lehet, csökkentik ökológiai lábnyomukat. Példájukat remélhetőleg a közeljövőben a többi sörgyár is követi, amihez megfelelő alapot nyújtottak. Mi magunk pedig megtehetünk annyit környezetünkért, hogy amikor csak lehet, tudatosan és megfelelően tájékozódva környezetbarát forrásból származó sört vásárolunk, ezzel is támogatva a fenntarthatóságért küzdő sörfőzdéket.

search icon