Tényleg madárgyilkos a szélerőmű?

Tényleg madárgyilkos a szélerőmű?
Tényleg madárgyilkos a szélerőmű?

Sosem volt még akkora szükség a megújuló energiaforrásokra, mint manapság, amikor a válság elsősorban az energiaszektort érinti. A családok téli rezsiszámlái most hirtelen nagyot nőnek, és mindenki azt nézi, hol spórolhat. Még országos szinten is.

Az sem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődött a szél- és a napenergia minél jobb hatásfokú kihasználásának technológiája. Európa és az Egyesült Államok egyes vidékein már akkora szélerőműparkok vannak, hogy komplett városokat látnak el. Ehhez azonban egy egész „erdőnyi” lapátsor kell, ami már nem veszélytelen.

Persze nem ránk, emberekre nézve. És most nem is arról van szó, mennyire rombolja a táj látványát, amikor tucatjával merednek az ég felé a fehér malmok. Az igazán nagy gond ősszel és tavasszal van, madárvonuláskor.

Ilyenkor ugyanis a többnyire a csillagok állásából tájékozódó madarak útjába kerülnek a kéretlen erőműparkok, ráadásul a villódzó fényeik szintén összezavarhatják a „nyaralni” induló madarakat.

Hogy mekkora a pusztítás, azt jól szemlélteti, hogy Észak-Amerikában évente több millió madár esik áldozatul a lapátoknak. Mára – ahogy a legújabb podcastban is szó volt erről – szinte elképzelhetetlen szélerőművet létesíteni az MME (a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) munkatársainak bevonása nélkül. Így viszont a használható területek száma lecsökken, tehát nehezen tudnánk a kieső energiát az amúgy sem szeles vidékeinkkel pótolni.

search icon