Térképen a hazánkat ostromló invazív növények

Térképen a hazánkat ostromló invazív növények
Térképen a hazánkat ostromló invazív növények

A Szegedi Tudományegyetem kutatói térkép segítségével mutatják be látványosan a Magyarországon előforduló leggyakoribb invazív növényeket, melyek térhódítása az elmúlt években egyre súlyosbodó problémát jelentett.

Az invazív fajok számos problémát okozhatnak, növények esetében számottevő például a biodiverzitást csökkentő hatás, illetve az, hogy számos özönfaj pollenje allergén hatású. A most elkészült térkép elsődleges célja az, hogy a védekezés támogatásával segítse a biológiai sokféleség megőrzését.

A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy egy felmérés szerint, ma a biológiai invázió a magyar természetvédelem legnagyobb kihívása.

– mondta el Dr. Szilassi Péter, az SZTE docense, a kutatás vezetője

A Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének munkatársai által létrehozott internetes térképen jelenleg 6 özönnövény fertőzési gócát lehet azonosítani, valamint a fajok terjedési útvonalait is követhetjük.

A térkép mindenki számára nyilvános és hozzáférhető, ide kattintva érhető el.

A térképen az invazív fehér akác elterjedési területei

Ha szeretnénk megőrizni a biológiai sokféleséget a Kárpát-medencében, ha azt szeretnénk, hogy unokáink ne csak botanikus kertben lássanak őshonos fajokat, akkor tennünk kell az inváziós fajok visszaszorítása érdekében, melynek első lépése annak felmérése, hogy mekkora a baj.

– tette hozzá a kutatás vezetője.

A térképen megnézhető invazív fajok az aranyvessző, a gyalogakác, a keskenylevelű ezüstfa, a mirigyes bálványfa, a fehér akác és a közönséges selyemkóró.

A borítóképen az észak-amerikai eredetű, vaddohány néven is ismert selyemkóró látható, mely az egyik legagresszívebb özönnövényünk.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(sokszinuvidek.24.hu)

search icon