Természeti környezetünk megismerése elengedhetetlen a megvédéséhez – Podcast
Természeti környezetünk megismerése elengedhetetlen a megvédéséhez – Podcast

Holnapután című podcastunk aktuális adásában Szabó Péterrel, a Budakeszi Vadaspark igazgatójával beszélgettünk. A szakember bepillantást nyújtott az intézmény mindennapjaiba és legfontosabb feladataiba, de szó volt a Kárpát-medence élővilágát érintő legfontosabb természetvédelmi kérdésekről is. A beszélgetés során többször elhangzott, hogy az edukáció és a szemléletformálás a természetvédelem egyik legfontosabb kiindulópontja.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

Az 1979 óta működő Budakeszi Vadaspark abban különbözik a hagyományos állatkertektől, hogy az állatokat természetes élőhelyükön igyekeznek bemutatni, ebből következően egzotikus fajok, különlegességek nincsenek. A látogatók viszont megismerhetik hazánk őshonos állatvilágát, akadnak olyan fajok is, melyek messze nem mindennapiak.

A medve és a farkas például rendkívül érdekes fajok, ráadásul most kezdenek visszatérni hazánkba. Épp ezért kiemelten fontos beszélni róluk, megismerni viselkedésüket, mert nem elképzelhetetlen, hogy előbb-utóbb összefuthatunk velük, ahogy ezt az elmúlt évek számos medveészlelése bizonyítja. De ott van a vadmacska is, amelyről meg azért fontos többet megtudnunk, hogy megvédhessük.

A vadmacskák védelmében

A vadaspark egyik kiemelt természetvédelmi programjának főszereplője hazánk egyik legveszélyeztetettebb faja, a vadmacska. A program a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kezdeményezésére indult még 2021-ben. A Vadmacska Fajmegőrzési Program keretében egyfelől próbálják jobban megismerni a fajt, másrészt igyekeznek megőrizni a faj „tiszta vérű” voltát. Ez utóbbi azért is lényeges, mert a vadmacska képes az elkóboroló házimacskákkal szaporodni.

Fotó: Canva

Hogyan segíthetik a macskatartók a vadmacskák védelmét?

Ahogy vendégünk elmondja, három egyszerű lépéssel sokat tehetünk a hazai vadmacskaállomány megvédéséért:

1. Ivartalanítsuk macskáinkat!
2. Oltassuk be őket a különböző betegségek ellen!
3. Ne hagyjuk elkóborolni őket!

A fenntarthatóság és a vadászat

Magyarország mai területéről kis túlzással évszázadokkal ezelőtt eltűntek az olyan nagyragadozók, mint a medve vagy épp a farkas. Azt a szerepet, amelyet a vadonban ők töltöttek be, az ember vette át. Bár az elmúlt évtizedek környezetvédelmi erőfeszítései nyomán a szóban forgó fajok egyre gyakrabban jelennek meg újra eredeti élőhelyükön, a helyzet még nagyon messze áll az egykori állapottól. Ennek megfelelően mindenképp szükség van bizonyos mértékű vadászatra, mert az állományszabályozás az erdő fenntartásának szempontjából is kulcsfontosságú.

Amiről még szó volt:

  • Mitől lesz fenntartható egy erdő?
  • Milyen funkciói vannak az erdőknek?
  • Mit csináljunk másképp, ha nem akarjuk, hogy a vaddisznó bemerészkedjen a városokba?
  • Az állatkerti örökbefogadás a legfenntarthatóbb ajándék?
  • Milyen hatásai vannak a klímaváltozásnak a hazai erdőkre?
  • Miért fontos a fenntartható erdőgazdálkodás, és hogyan tudja ezt segíteni a tudatos vásárló?

Az erdőgazdálkodás, a természetvédelem és a vadászat összefüggéseiről a 2023-as Planet Budapest Fenntartható Expón is sok szó esett. Ez nem véletlen, hiszen a biodiverzitás, és természeti értékeink megvédése szempontjából kulcsfontosságú témáról beszélünk. Így nem meglepő, hogy a Your Planet című interaktív kiállításon is találkozhattak kapcsolódó tárlattal a látogatók.

search icon