Medvét láttak a főváros környékén!

Medvét láttak a főváros környékén!
Medvét láttak a főváros környékén!

Július közepén érkezett fotóval kiegészített lakossági bejelentés a Pilisi Parkerdőhöz, miszerint Isaszeg külterületén magányosan kóborló medvét láttak.

Az erdészet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal (DNPI) összefogva vadkamerákat helyezett ki a területen. Emellett a területért felelős hivatásos vadászok és természetvédelmi őrök rendszeres ellenőrzéseket folytattak, de sem a kamerák, sem ők nem bukkantak a medve nyomára, így valószínűleg az állat már el is hagyta a térséget.

Ahogy a DNPI közleménye fogalmaz, a fokozottan védett fajok jelenléte természetvédelmi szempontból előnyös, hiszen elősegítik és támogatják az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait, ugyanakkor az ember-természet konfliktusmentes kapcsolata, a házi- és haszonállatok védelme érdekében alapvető fontosságú feladat a ragadozók előfordulási helyeinek pontos ismerete.

A közlemény arra is kitér, hogy mi a teendő akkor ha medvével találkozunk. Nemrég mi is összefoglaltuk röviden a teendőket, hiszen ahogy a mostani eset is bizonyítja, egyre többször fordulnak elő medvék olyan helyeken, ahol korábban nem volt megszokott a jelenlétük.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Fotó és forrás: dunaipoly.hu

search icon