Új fehérje alapú bevonat frissen tarthatja a gyümölcsöket és zöldségeket
Új fehérje alapú bevonat frissen tarthatja a gyümölcsöket és zöldségeket

A Rice Egyetem anyagtudósa, Muhammad Rahman elnyerte a Partnerships for Innovation-Technology Translation díjat a Nemzeti Tudományos Alapítványtól egy fenntartható, alacsony költségű, tojásalapú bevonat kifejlesztésére, amellyel meghosszabbítható a gyümölcsök és zöldségek élettartama. A kifejlesztett bevonat, elsősorban olyan tojásból származó fehérjéből készül, amely egyébként kárba menne.

A projekt célja egy környezetbarát, biológiailag lebomló, fehérjealapú nanokompozit bevonat kifejlesztése, amely különböző formájú gyümölcsök és zöldségek felületének bevonására alkalmazható” – mondta Rahman. A bevonat a termékek romlását, kiszáradását akadályozza meg, továbbá a mikrobák szaporodási arányának csökkentésével képes meghosszabbítani a gyümölcsök és zöldségek élettartamát.

A projekt az élelmiszer-tartósítás és a hulladékgazdálkodás kihívásaival egyaránt foglalkozik, és segíthet a friss termékekhez való hozzáférés javításában olyan területeken, ahol az egészséges és megfizethető élelmiszerekhez nehezen lehet hozzáférni.

Rahman azt is hozzá tette, hogy:

Ez a díj lehetővé teszi számomra, hogy a projekt kitörjön a laboratóriumból és megvalósítható legyen a gyakorlatban. Az élelmiszer-bevonás jelenleg viaszra épül, és egy fehérjealapú bevonat valóban innovatív lenne.

(Forrás: enn)

search icon