Úszás télen? Nem őrültség!

Úszás télen? Nem őrültség!
Úszás télen? Nem őrültség!

Aki rendszeresen úszik, azt nem éri meglepetésként, hogy télen is hódolhat szenvedélyének szabadtéren. Aki viszont csak most kóstolna bele, vagy nyáron szívesen úszik, de télen ezt eddig el sem tudta képzelni, azt bátorítanánk a téli úszás kipróbálására!

Összegyűjtöttük, hova érdemes menni a fővárosban és vidéken, és mindez mennyibe kerül.

Fotó: Canva

Téli úszás? Miért jó ez?

A sportolás általános immunerősítő hatásáról már sokszor volt szó. Ugyanígy ismert a hideg-meleg váltott hőmérséklet jótékony hatása is. Ám érdemes fokozatosan hozzászoktatni magunkat a terheléshez és a hőmérséklethez is, mert a hirtelen túlzott igénybevétel éppen ellenkező hatást válthat ki.

Az úszás repetitív ritmusával egyfajta meditatív állapotba is hozhatja a művelőjét, ami segít megnyugtatni a munkanapoktól zaklatott elmét. Amíg mi a légzésünket vagy a csempék vonalait számoljuk, az agyunk csendben rendezi az összekuszálódott gondolatokat. Nemcsak testileg, hanem lelkileg is feltöltődve szállhatunk ki a medencéből.

Azoknak, akik netán mindezt kibírhatatlanul unalmasnak érzik, feltalálták a víz alatti zenehallgatást. Kapható olyan fülhallgató és lejátszó, amely alkalmas úszás közbeni használatra. De úszhatunk versenyt a szomszéd sávban tempózó elképzelt ellenfeleinkkel, akik a vetélkedésből persze nem kell sejtsenek semmit.

Szauna, gőz, termál

A legjobb a téli úszásban az utána következő jól megérdemelt meleg. Miután letudtuk a hosszokat, irány a dagonya, jakuzzi, forróság! A legtöbb uszoda kínál valamilyen wellnesslehetőséget, amit edzés után ingyenesen vagy némi felár ellenében használhatunk.

Mire figyeljünk?

Ha nincs a medencéhez kiúszófolyosó, életmentőnek fogjuk érezni köntösünk vagy nagy törölközőnk védelmező borítását a medencéig tartó úton. Enélkül sem fogunk megfagyni, de biztosan nagyon fogunk igyekezni a vízig. Érdemes ilyenkor két törölközőt vinni, hogy egy mindenképp száraz maradjon a végére is.

Az úszómedence vizének hőmérséklete nagy hidegben is az év közbeni átlagot tartja, esetleg annál még pár fokkal melegebb is lehet. Kifejezetten kellemes belemerülni, miután mínusz 2 fokban egy szál papucsban kiszaladtunk. Nem így érzünk majd a kiszálláskor. Ehhez kell némi humorérzék. De bent vár a meleg!

Az uszodákban általában előírás az úszósapka használata. Ha otthon felejtettük, sok helyen vásárolhatunk is. Ha végeztünk, a hajszárítást ne spóroljuk meg, utána pedig húzzunk a fejünkbe egy meleg sapkát!

Ne felejtsük otthon a fürdőköpenyt se!
Fotó: Canva

Úszás télen: hova menjünk?

Úszás télen Budapesten

A XIII. kerületben a Duna-parton vár minket a pár éve felújított Dagály fürdő. Két télen-nyáron nyitott kinti úszómedencéje van, egy 25 és egy 50 méteres, valamint szintén kint termálvízben is pihenhetünk. Hétköznap van kétórás úszójegyük 2500 forintért (+ 700 forint letét). A wellnessben plusz egy ezresért finn, gőz- és infraszauna várja a látogatókat.

A Széchenyi fürdő gyönyörű és patinás épületébe már önmagában élmény ellátogatni, ám a többi fürdőhöz képest itt igen borsos árakat találunk, és a turisták miatt gyakran nagyon zsúfolt is. Úszni, termálfürdőzni, szaunázni is lehet. A fürdő rendszeres látogatását csak a Zsigmondy Klubkártya birtokában ajánljuk. Ezzel ugyanis a több mint tízezer forintos belépő ára négyezerre csökken.

A Széchenyi fürdő télen is remek választás
Fotó: Canva

A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda fedett és nyitott úszómedencéi és szaunavilága mindenkinek, műugró medencéi csak igazolt sportolók számára elérhető. A jegyek jóval olcsóbbak, mint az átlag (felnőttjegy 1200 forinttól kapható), ám a medencéket csak szabad időpontokban lehet használni, amikor nincsenek edzések, például reggel 6 és 7 vagy aztán 10 és 13 óra között. A heti foglaltságról a honlapon tudunk tájékozódni. Budán, a Margit híd budai hídfőjénél, a Lukács és a Veli bej gyógyfürdők mellett található Komjádi Sportuszoda hasonló árakkal és nyitvatartással működik, mint a Hajós.

Zuglóban találjuk a helyiek kedvencét, a Paskál fürdőt. Itt a kétórás belépőjegy letéttel együtt 3100 forintba kerül. Hétköznap reggel 9-től, hétvégén reggel 8-tól úszhatunk itt egészen este 8 óráig. Az egyetlen úszómedencéjük kinti, télire sátorral fedik be. Szauna és benti kis medencék is várnak minket.

Kakukktojás, mert nem kinti medencével működik, de nem lehet kihagyni a budapesti listából a Dagály fürdő mellett található Duna Arénát, ahol mindössze 1000 forintot kérnek a felnőtt belépőért (nyugdíjasoknak, diákoknak a belépő 650 forint). Itt az ország legmodernebb versenymedencéjében úszhatunk. A medencéket a civilek csak a honlapon jelzett szabad idősávokban használhatják, ami hétfőtől péntekig csak pár órát jelent naponta, hétvégén viszont az egész nap a mienk. Feláras a szauna és a gőz, a meglepően nagy méretű jakuzzi ára viszont benne van az úszójegyben.

Fotó: Canva

Úszás télen vidéken

A Debreceni Sportuszoda 1490 forintos 3 órás úszójegyet kínál, szauna és jakuzzi is van. Szegeden több uszodát és fürdőt is ajánl a város oldala, a legolcsóbb felnőttjegyek 1200 forinttól kezdődnek. Miskolcon a Kemény Dénesről elnevezett sportuszodában 50 és 25 méteres medencéből választhatunk, Veszprémben viszont 4 medence is rendelkezésre áll az új komplexumban.

Győrben az Aqua Sportközpont kínál a felnőtteknek 2500 forintért egy 50-es és egy 33-as versenymedencét, a wellness pedig 1500 forintért két finn szaunával, infraszaunával, merülőmedencével és pihenővel működik. Nyíregyházán az Eissmann Városi Uszoda hétköznap 6 és 14 óra között várja a lakosságot, a felnőttjegy 1200 forint. Pécsen két lehetőséget is mutatunk: a cikkhez átnézett helyszínek közül a legolcsóbb jegyet a pécsi ANK Uszoda kínálja, felnőtteknek 690 forintért, ám ezért csak hétköznap esténként úszhatunk. A szintén pécsi Abay Nemes Oszkár Sportuszodába 1500 forint a felnőttjegy, ám ezért korlátlan szaunahasználat is jár egész napra.

Kiemelt kép: Canva

search icon