Így fuss télen!

Így fuss télen!
Így fuss télen!

A hideg évszakban sokan a szekrény mélyére süllyesztik a futócipőt, és majd csak az első kellemes tavaszi napon veszik elő újra. Pedig egy kis odafigyeléssel télen is érdemes a szabadban futni.

Hideg idő nincs, csak nem megfelelő öltözet

Természetesen nem mindegy, hogy mennyire van hideg, fúj-e a szél, és esik-e valamilyen csapadék. Az sem mindegy, hogy gyakorlott futók vagyunk-e, vagy éppen most szeretnénk belevágni eme nagyszerű sportba. Illetve az is számít, hogy milyen terepen és milyen tempóval végezzük az edzéseinket.

Azt szokták mondani – amit  hosszú évek tapasztalatai alapján csak megerősíteni tudok –, hogy akkor megfelelő az öltözetünk, ha induláskor egy kicsit fázunk. Persze a „kis fázást” akkor könnyű jól megítélni, ha már elég kilométer van a lábunkban, valamint több téli és szélsőséges időjárási körülmények között végrehajtott edzés van a hátunk mögött. Ha még nem ismerjük a testünket, érdemes inkább kicsit túlöltözni és majd futás közben levenni egy-két réteget.

Sapka, sál, kesztyű

Bár az csak mítosz, hogy sapka nélkül több hőt veszítünk, a fej és az arc bőre ötször annyira érzékeny a hőmérséklet-változásra, mint a többi testrészünk. Hideg, főleg szeles időben futáshoz mindenképpen érdemes lehetőleg könnyű, szellőző anyagból készült sapkát húzni, amit viszont majd csak akkor vegyünk le, ha hazaértünk a lakásba.

Fotó: Canva

Nekem érzékeny a torkom, ezért én mindig felveszek egy vékony futósálat is, a vastagabb típusokat azonban érdemes kerülni, mert könnyen leizzadhatunk alatta. A csősál is praktikus lehet, extrém hideg időben akár a szájunkat, orrunkat is védhetjük vele.

A kesztyű az a ruhadarab, amely nélkül – ha véletlenül elfelejtem – biztosan lefagy a kezem, ha viszont rajtam van, akkor futás közben gyakran lekerül rólam. Mivel sok helyet nem foglal, mindenképpen érdemes felhúzni, ráadásul ha véletlenül elesünk, megóvja kezünk bőrét a sérüléstől.

Öltözz rétegesen!

Ha futópályán kocogunk, akkor könnyen le is pakolhatjuk az időközben feleslegessé vált ruhadarabokat a pálya szélére, de az erdőben futva is inkább tekerjük a derekunk köré, minthogy óvatosságból alulöltözzünk és fázzunk! Érdemes az évszaknak megfelelő technikai futóruházatot választani, amely futás közben melegen tart, a nedvességet pedig kivezeti.

Ha hosszabb futásra megyünk a természetbe – főleg akkor, ha kietlen terepen futunk –, lehetőleg legyen nálunk egy plusz felső, ha véletlenül valamiért lassabb tempóra kényszerülünk, mint ahogy ezt terveztük (például kimegy a bokánk, vagy a talajviszonyok miatt nehezebben tudunk haladni)!

A futócipő

Sokan esküsznek a Gore-Tex technológiájú (vízhatlan) futócipőkre ebben az időszakban, így ha éppen cipővásárlás előtt állunk, érdemes beszerezni egyet a szezonra. Ha havas a terep, jó szolgálatot tehet a kamásli, valamint a futócipőre szerelhető csúszásgátló lánc is.

Fotó: Canva

Ilyenkor is fontos a folyadék

Hideg időben nem érezzük annyira a szomjúságot, pedig pont olyan fontos ilyenkor is pótolni az elvesztett folyadékot, mint nyáron. Télen is legyen nálunk mindig megfelelő mennyiségű víz vagy izotóniás ital, és kortyolgassunk akkor is, ha éppen nem érezzük magunkat szomjasnak!

Legyél látható!

Télen későn világosodik, hamar esteledik, így sanszos, hogy akár reggel, akár este indulunk el, a futás részben vagy teljesen sötétben történik majd. Emiatt nagyon fontos, hogy az úttesten vagy a járdán futva jól láthatók legyünk a különböző járművekkel közlekedők számára. Ha nincs kivilágítva az út, akkor egy fejlámpa is kelleni fog, nehogy esés legyen a vége.

Összegezve: a fentieket betartva és az egyéni igényeinket kikísérletezve mindenképpen érdemes télen is futni a szabadban, hiszen a friss levegőn végzett mozgás kifejezetten pozitívan hat a kedélyállapotunkra és az egészségünkre is.

A futás egyébiránt az egyik legfenntarthatóbb, leginkább környezetbarát sport. A fenntarthatóság számos szegmensével találkozhattunk a Planet Budapest 2023 rendezvényen is, ahol a Your Planet kiállítás mutatta be az aktuális problémákat és a lehetséges megoldásokat.

Kiemelt kép: Canva

search icon