Elkészült a legkörnyezetbarátabb sportcipő
Elkészült a legkörnyezetbarátabb sportcipő

A lábbeli az Adidas és a fenntartható cipők gyártásával foglalkozó Allbirds együttműködésében készült és jövőre kerülhet a boltokba.

Míg az átlagos sportcipők karbonlábnyoma nagyjából 12,5-13,6 kg, addig a Futurecraft Footprint névre keresztelt cipőé mindössze 3 kg. Ez főleg annak a fényében csúcsteljesítmény, hogy a cipő mindössze egy év alatt jutott el az ötlettől a megvalósításig, miközben egy sportcipő elkészítése és piacra dobása általában két évig is eltarthat.

A cipő 3 kg-os szénlábnyoma annak teljes életciklusára vonatkozik. Ebből a legnagyobb részt (2,16 kg szén-dioxid/pár) a gyártás adja, ez azonban nem meglepő ha tudjuk, hogy ide tartozik a nyersanyagok előkészítése, az anyaggyártás és a cipő összeállítása is.

Ennél jelentősebb kisebb kibocsátással jár a csomagolás (0,32 kg szén-dioxid/pár), melynél nem csak arra figyeltek környezetkímélő kartonból állítsák elő, de arra is, hogy a doboz formája jobb helykihasználást tegyen lehetővé, ezzel a szállítás szénlábnyomán is faragva. Utóbbi egyébként szinte elhanyagolható 0,09 kg-ot tesz hozzá az egészhez párokra lebontva, köszönhetően például annak, hogy a szállítmányokat a tengeren bioüzemanyagot használó hajókkal fogják szállítani.

Arról egyelőre még nincs információ, hogy mennyibe kerülhet majd a cipő, ahogy azt sem tudni, hogy pontosan mikortól lesz kapható, de az ígéretek szerint 2022 tavaszán kerülhetnek a boltokba a modellek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon