Infraszauna – Mit nyújthat ez a szaunázási forma?

Infraszauna – Mit nyújthat ez a szaunázási forma?
Infraszauna – Mit nyújthat ez a szaunázási forma?

A szaunázás gyakorlata a távoli múltba nyúlik vissza. Szaunázáskor a forró levegő és a pára segítségével megtisztítjuk és ellazítjuk testünket, javítjuk a testi és lelki egészségünket. Az infraszauna, bár hatását tekintve hasonló a finn szaunához, számos tekintetben eltér tőle. Utánajártunk, hogy miért is jó szaunázni, mi pontosan az infraszauna, miben különbözik a hagyományos szaunától, és milyen kedvező élettani hatásai vannak.

Egyáltalán miért szaunázunk?

Röviden: mert szaunázni jó. Bővebben: mert számos jótékony hatása van az egészségünkre. Egyszerre felfrissít és ellazít, javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, szebbé teszi a bőrt, méregtelenít, javítja a hangulatot, mérsékeli a fájdalmat, enyhíti az izomlázat, csökkenti a stresszt, gyorsítja a regenerálódást, és segíti a pihentető alvást.

Egy kis szaunatörténelem

Bár az első írásos emlékek csak ezerévesek, az északi népek már valószínűleg kétezer éve ismerik a szaunát. A helyiséget eredetileg tisztálkodásra használták, de a módszert betegségek gyógyításához és szüléseknél is alkalmazták. A szaunában húst is szárítottak, valamint mezőgazdasági tevékenységeket is végeztek itt.

Tradicionális finn szauna
Tradicionális finn szauna
Fotó: Canva

Már a vándorló északi nomádoknak is voltak primitív szaunáik. Ezek földbe ásott gödrök voltak, ahol tüzet raktak, és lefedték őket. Ehhez a módszerhez nagyon hasonlított az indiánok inipije is. A korai szaunát később továbbfejlesztették úgynevezett füstszaunává, amely az északi szaunák leghagyományosabb formája, és a 20. század elejéig az egyetlen szaunafajta volt. Az 1930-as években megjelentek az úgynevezett mökkik (tóparti hétvégi házacskák), amelyeknek már kéményük is volt. A tevékenység szélesebb körben az 1936-os berlini olimpia után terjedt el, amikoris a sportolók előszeretettel szaunáztak sportteljesítményük fokozása érdekében.

Így zajlik a hagyományos szaunázás

Bár a szaunázás nem bonyolult művelet, néhány szabályra mindenképpen érdemes odafigyelni a tökéletes élmény és az egészségünk megóvása érdekében.

Szánjunk rá elég időt! A szaunázást nem szabad elkapkodni. A teljes program 2–3 ismétlésből áll, köztük pihenőkkel, és nagyjából két órát vesz igénybe. Igencsak ront az élvezeten, ha közben az óránkat kell figyelnünk.

Mennyit együnk és igyunk? Sem tele hassal, sem üres gyomorral nem célszerű szaunázni, ugyanis mindkettő okozhat rosszullétet. Szanuázás alatt fontos a megfelelő folyadékpótlás, az alkoholos italok fogyasztása azonban előtte és közben is szigorúan tilos.

Szauna relax
A teljes szaunaprogram 2–3 ismétlésből áll, köztük pihenőkkel.
Fotó: Canva

Szaunázás előtt: Mindenképpen tusoljunk le, mossunk le magunkról a testápolót, a kozmetikumokat és a sminket! Ezután törölközzünk meg teljesen szárazra, ugyanis a száraz bőr könnyebben izzad, mint a nedves.

Szaunázás közben: A szaunában terítsünk magunk alá fürdőlepedőt vagy törölközőt! A középső és a felső padokon van a legmelegebb, érdemes inkább oda helyezkedni. A legjobb feküdni, de természetesen ülni is lehet, ha úgy kényelmesebb. Ha fekszünk, a felállás előtt üljünk fel egy-két percre, hogy a vérkeringésünk alkalmazkodjon a függőleges helyzethez. Egyszerre 8–15 percig ideális a szaunában tartózkodni.

Lehűlési szakasz: Ha kijöttünk a szaunából, először a kinti hűvösebb levegőn sétáljunk egy keveset, hogy a légutak lehűljenek! Ezután kezdhetjük langyos vagy hideg vízzel locsolni magunkat. Ezt mindig a szívtől távol kezdjük el, egyre közelebb haladva hozzá. Ha használni szeretnénk a merülőmedencét, előtte mindig zuhanyozzunk le, ne ugorjunk izzadt testtel a vízbe!

Tévedés, hogy szaunázás után azonnal jeges vízbe kell merülni. Az erek hirtelen összehúzódása igen megterhelő a szervezet számára, ami szélsőséges esetben infarktushoz is vezethet.

Ez történik közben a testedben

A szauna akár 90–100 Celsius-fokos hőmérsékletére a test erőteljesen és pozitívan reagál. Az izzadás során rengeteg méreganyag távozik, a megemelkedett pulzus pedig segít fitt maradni, a keringési rendszer erősödik. A meleg beindítja a szervezet védekezőképeségét, valamint ellazítja az izmokat, ezáltal jelentősen csökkenti az izomláz kellemetlen tüneteit és a felgyülemlett stresszt is.

A bőrünk is megtisztul a méreganyagoktól, valamint az anyagcseréje is felgyorsul, így a rendszeres szaunázástól simább, feszesebb lehet a bőrünk. A szaunázás a légutakra is hat, szabadabban lélegezhetünk, kidugul az orrunk, és még a fejfájás, migrén is mérséklődik.

Mi az infraszauna, és miben különbözik a hagyományos szaunától?

A hagyományos szauna évezredes múltjával szemben az infraszauna története csak 1891-ig nyúlik vissza. Ekkor találta fel ugyanis John Harvey Kellogg az úgynevezett izzólámpás elektromos „sugárzó hőfürdőt”, amelyet 1896-ban szabadalmaztatott.

A szabadalomban a találmányról leírták, hogy a test felmelegítése nem függ a levegő hőjétől, ám a test gyorsabban képes izzadni, mint a hagyományos orosz vagy török fürdők alacsonyabb hőmérsékletén. Nem véletlenül igen népszerűvé is vált az új technológia, Németországban úgynevezett „fényintézeteket” hoztak létre, valamint VII. Edward angol király és II. Vilmos német császár is sugárzó hőfürdőket állíttattak fel palotáikban. Az infraszauna modern koncepcióját pedig Japánban Waon (azaz nyugtató melegség) néven alkották meg.

Többszemélyes infraszauna
Többszemélyes infraszauna
Fotó: Canva

Ebben különbözik az infraszauna a finn szaunától

Bár mindkét szaunatípus az izzasztással éri el a pozitív hatásait, a kettő között számos lényeges különbséget találunk.

Működés: A finn szauna egy zárt kabin, amelyet elektromos vagy fatüzelésű kályha fűt fel. Az itt található kövek locsolásával forró gőz képződik, amely elősegíti az izzadást. Ezzel szemben az infraszaunában az infravörös sugarak okozzák az izzadást, amelyek bejutva a bőr alsó rétegeibe, közvetlenül a testet melegítik fel.

A kabin hőmérséklete: A hagyományos szaunák esetében a szaunakályha 70–100 Celsius-fokos hőmérsékletre melegíti fel a levegőt, míg az infraszaunákban csupán 40–60 Celsius-fok van. Éppen ezért ideális választás azok számára, akik nem bírják a túlzott meleget.

A helyiség vízigénye: A finn szaunában a kövek vízzel (és illóolajokkal) történő locsolása adja meg az igazi szaunaélményt, míg az infraszaunában egyáltalán nincs szükség vízre.

Hagyományos szauna
A hagyományos szaunában a kövek vízzel történő locsolása adja meg az igazi szaunaélményt.
Fotó: Canva

A szaunázás időtartama: A hagyományos szaunában általában 2-szer vagy 3-szor 10–15 percig tartózkodunk, közben hosszabb szüneteket is beiktatunk. Az infraszaunában nincs szükség ismétlésre, elég 30–45 percet eltölteni a kívánt jótékony hatások eléréséhez.

Társasági élet: A finn szaunákba sokszor nemcsak relaxálni járnak az emberek, hanem remek kikapcsolódás, közös élmény és program is lehet baráti társaságok, családok számára. Az infraszaunát ezzel szemben egyszerre általában csak egy vagy két ember használja, leginkább egészségügyi okból.

Testhelyzet: Míg a hagyományos szaunában sokszor kényelmes lefeküdni, az infraszaunában ülni vagy állni érdemes, hogy az infrasugarak egyenletesen érjék a testet.

A kabin mérete és helyigénye: Bár kapható egészen kis méretű kabin is, a finn szaunák általában többszemélyesek és legalább 3–3,5 négyzetméter alapterületűek, az egyszemélyes infraszauna azonban akár egy négyzetméternél is kevesebb helyet foglalhat.

Költségek: Ha rendszeres szaunázók vagyunk, érdemes megfontolni egy saját szauna beszereltetését. Az árak természetesen széles skálán mozognak, és használt kabinhoz kedvezőbb összegért is hozzájuthatunk, de általánosságban elmondható, hogy a hagyományos szaunák többe kerülnek, mint az infraszaunák, valamint az áramigényük is magasabb.

Infraszaunaárak:

Egyszemélyes beltéri infraszauna: 350.000 forinttól.
Kétszemélyes beltéri infraszauna: 380.000 forinttól.
Kültéri infraszauna: 750.000 forinttól.
Hordozható infraszauna: 100.000 forinttól.
Használt infraszaunák: az újakhoz képest 10–50%-kal kedvezőbb áron.

A helyes infraszaunázás

Ahogyan a hagyományos finn szauna használatakor, infraszaunázás során is érdemes betartani a következőket:

 • Az infraszauna használata előtt célszerű alaposan lezuhanyozni, és megtisztítani a bőrt a különböző kozmetikumoktól.
 • Infraszaunázás előtt igyunk néhány deciliter vizet, ami megkönnyíti az izzadást!
 • A bőr legyen teljesen száraz, mielőtt elkezdünk infraszaunázni!
 • Első alkalommal infraszaunázzunk alacsonyabb hőfokon és kevesebb ideig, majd fokozatosan növeljük a hőmérsékletet és az időtartamot!
 • Az infraszaunázás után tusoljunk le langyos vízzel, ám itt nincs szükség hideg vízre vagy merülőkádra.
 • Igyunk a szeánsz után megfelelő mennyiségű vizet vagy cukormentes teát!
 • Egy nap csak egy alkalommal szabad infraszaunázni.
Otthoni infraszauna
Otthoni infraszauna
Fotó: Canva

Mobil infraszaunák

Annak, aki szeretné az otthonában átélni az infraszaunázás nyújtotta élményt és a jótékony hatásokat, ám nincs elég helye egy rendes kabin számára, remek megoldás lehet egy hordozható infraszauna. Ezek a készülékek kis helyen elférnek, könnyen mozgathatók, alacsony fogyasztással működnek, és minimális a fenntartási költségük. A hatásuk elvileg ugyanolyan jó, mint a hagyományos infraszaunáké, habár külön a mobil infraszaunákra vonatkozó szakirodalom jelenleg nem elérhető.

Infraszauna-paplan: A legegyszerűbb mobil megoldás, amely tulajdonképpen olyan, mint egy hálózsák. Előnye, hogy a hő egyenletesen éri a testet, igen kicsi a helyigénye, és nagyon könnyen mozgatható. Hátránya, hogy az izzadság közvetlenül a paplanra kerül, habár a paplan könnyen tisztítható.

Mobil ülő-infraszauna: Ez tulajdonképpen egy egyszemélyes zsák, amelyet zipzárral húzhatunk magunkon össze, miközben egy széken ücsörgünk benne, és a sugarak melegítik a testünket. Előnye, hogy közben olvashatunk, tévét nézhetünk. Hátránya, hogy nehezebb tisztán tartani.

Mobil infraszauna-sátor: Akár a szoba sarkába is felállítható, összecsukható egyszemélyes mobil infraszauna, amelyben kényelmesen leülhetünk vagy éppen állhatunk is. Előnye, hogy teljesen higiénikus, hátránya, hogy valamennyivel nagyobb helyet foglal el.

Mobil infraszauna-sátor
Forrás: YouTube, SaunaSpace

Mobil fekvő-infraszauna: Egyszemélyes, félhenger alakú készülék, amelyben fekvő helyzetben infraszaunázhatunk. Hátránya, hogy kissé nagyobb helyet foglal el az ülő-infraszaunánál. Előnye, hogy könnyebb tisztán tartani.

Kedvező hatásai az egészségre

Az infraszauna rendszeres használatának számos pozitív egészségügyi hatása van.

 • Jótékony hatása van a szívre és az érrendszerre.
 • Hatékonyabb tüdőfunkció érhető el: javítja a légzést, és csökkentheti a tüdőgyulladás kockázatait.
 • Csillapítja a fájdalmat: enyhítheti a bizonyos mozgásszervi betegségek (derékfájás, osteoarthitis, myofascialis, fybromyalgia) által okozott fájdalmat.
 • Csökkenti a stresszt.
 • Fiatalabbá teszi a bőrt.
 • Méregtelenít.
 • Segít az izmok regenerálódásában.
 • Rengeteg kalóriát éget el: egy átlagos súlyú felnőtt egyetlen szaunázás során (30–40 perc alatt) 300–600 kalóriát égethet el.
Infraszauna működés közben
Infraszauna működés közben.
Fotó: Canva

Kiknek nem javasolt, és mire kell odafigyelnünk?

Számos jótékony hatása ellenére vannak esetek, amikor sajnos nem ajánlott az infraszauna használata.

 • lázas megbetegedések, fertőzések esetén,
 • menstruáció alatt,
 • vérzékenység esetén,
 • epilepsziásoknak,
 • olyan betegségek esetén, amelyek miatt gátolt az izzadás (pl. szklerózis multiplex),
 • várandósság alatt és szülés után hat hétig,
 • fémimplantátumokkal rendelkezőknek,
 • pacemakeresek számára,
 • rákos megbetegedés esetén,
 • ittas, drogos állapotban,
 • napégés után,
 • nyílt sebbel,
 • ízületi és izomgyulladás esetén,
 • hőérzékenység esetén,
 • 12 éves kor alatt.

Szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben szenvedők, jelentős túlsúllyal küzdők, valamint idősek és gyenge fizikumúak feltétlenül kérjék ki szakember véleményét, mielőtt infraszaunázni kezdenének!

Az egészségmegőrzéssel kapcsolatban számos előadás és értékes tanács hangzott el a Planet Budapest fenntarthatósági rendezvényen is, felhívva a figyelmet a természetes gyógymódok fontosságára, melyek alkalmazásával nemcsak egészségünket, hanem a bolygót is védhetjük.

Kiemelt kép: Canva

search icon