Út a hulladékmentes fesztiválok felé
Út a hulladékmentes fesztiválok felé

Mi az, amit a fesztiválokon gyakran láthatunk a tömegen, gumicsizmákon és a sátrakon kívül? Sajnos hulladékot. Minden évben több millió lelkes fesztiválozó ragadja meg a jegyét, csomagolja be papírba és műanyagba a legszükségesebb dolgokat, például ételeket, italokat. Sokan használnak ilyenkor eldobható holmikat is. A legnagyobb gond mégis a fesztiválok helyszínén keletkező hulladékkal van. Az egyszer használatos evőeszközök, csomagolóeszközök, poharak temérdek mennyiségű szemetet termelnek.

Egyre több médiafigyelmet kap szerencsére ez a problémakör is. Kialakult már egy tudatosabb fesztiválozó réteg, illetve a fesztiválokkal szembeni elvárások is folyamatosan nőnek. Erre kiváló példa az a zenei fesztiválokra vonatkozó környezeti hatásvizsgálat, amely során a BBC körüljárta a témát az Egyesült Királyságban. A vizsgálat szerint csak az Egyesült Királyságban a zenei fesztiválok évente mintegy 23 500 tonna hulladékot termelnek, ami körülbelül 78 teljesen megrakott Boeing 747-es repülőgép súlyának felel meg.

Egy másik kutatás szerint az Egyesült Államokban az olyan nagy fesztiválok, mint a Coachella, a Stagecoach és a Desert Trip, minden egyes fesztiválnapon mintegy 100 tonna szilárd hulladékot termelnek.

Ha a szemétmennyiséget nézzük, annyira nem jó buli a fesztiválozás.

Mit tehetnek a fesztiválszervezők?

A fesztiválok hulladékgazdálkodása különösen nagy kihívást jelent, mivel gyakran viszonylag kevés hely van a szemét elhelyezésére, amíg a rendezvény tart, azonban egyre nagyobb az igény a nulla-hulladék megközelítés alkalmazására, a fenntartható fesztiválokra.

A nulla hulladék elérése a rendezvényen magában foglalja a keletkező hulladék minden egyes darabjának újrafelhasználását és újrahasznosítását. Ez egy vállalkozás társadalmi felelősségvállalásának nagy részét képezheti, és jól kivitelezve költségmegtakarítást is eredményezhet.

A hulladékmentesség megtervezésének számos különböző lépése van, például a beszerzés és a célok kitűzése. Már a keletkező hulladék egyszerű megértése is egy nagyon nagy lépés a megfelelő irányba. Fel kell tenni a kérdést, hogy az adott fesztiválon mi eredményezi a legtöbb hulladékot.

Milyen lépéseket tehet a  szervező?

Sátoradó

Az elhagyott sátrak okozta nehézségek következtében sokan nagyszabású kampányokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a problémára. A #TakeYourTentHome kampány ezt a tudatosságot kívánja terjeszteni, azt kommunikálva, hogy a sátrak nem csak a fesztiválokra valók, és újra kell őket használni.

Az elhagyott sátrak felszámolására egyszerű sátoradót javasolnak. Ez azt jelenti, hogy a résztvevőknek kauciót kellene fizetniük a sátorhelyért, amelyet csak akkor kapnak vissza, ha a rendezvény végén hazaviszik a sátrukat.

Újrahasználható poharak és evőeszközök

A fesztiválok jelentősen csökkenthetik a hulladék mennyiségét azzal, hogy az italokat újrahasználható pohárban szolgálják fel. Az étkezéshez való egyszer használatos műanyag eszközöket is ki lehet váltani betétdíjas rendszerekkel.

Van megoldás az eldobált sátrak problémájára, úgy hívják, hogy sátoradó.

A műanyagmentes csomagolások ösztönzése

A fesztiválok természetesen függnek a beszállító partnerektől, de remélhetőleg hamarosan elérkezik az a világ, ahol a cégek a beszállítóikat is alaposan megválogatják. Így lehetőségük lenne a műanyag csomagolásra közvetetten is nemet mondani. Ahhoz, hogy a csomagolás fenntartható legyen, 100%-ban komposztálhatóvá kellene tenni egy második lépésben. Az EFOTT szervezői például kifejezetten ebben az irányban tettek lépéseket.

Adományozás

A legtöbb fesztiválhulladékot a résztvevők termelik, így megfontolandó lehet egy adományozási akció minden fesztivál végén. Ekkor a használható eszközöket (ruhákat, táskákat, evőeszközöket, sátrakat) a rászorulóknak adományozzák.

Mit tehetsz fesztiválozóként? Hogyan lehetsz hulladékmentes fesztiválozó?

Mindig emlékezz a három alapelvre: hulladékcsökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás! Ha nem tudod elkerülni a hulladéktermelést, próbálj meg gondoskodni arról, hogy amit használsz, újrafelhasználható vagy újrahasznosítható legyen, hogy ne kerüljön semmi a szeméttelepekre!

Kerüld az egyszer használatos csomagolást!

Állj ellen annak a késztetésnek, hogy ezt gondold: „nem számít, ez csak egy hétvégére szól”! Mondj nemet az egyszer használatos csomagolóanyagokra! Mindannyian, mindannyian felelősek vagyunk a saját tetteinkért! Válassz szövettáskát, és használj újratölthető vizespalackot a fesztiválokon is!

Segítsd az eldobott szemét összegyűjtését!

Csak egy pillanatba telik összeszedni a szemetet, ezért ha olyan fesztiválon veszel részt, ahol szemetesek vagy zsákok állnak rendelkezésre, és észreveszel egy eldobott üveget vagy csomagolópapírt, dobd a legközelebbi szemetesbe! Ez azért is fontos, mert a műanyag csomagolásokat gyakran elfújja a szél. A fesztivál végén a személyzetnek sokkal nehezebb dolga van a szemét összegyűjtésével.

Vigyél haza mindent!

Minden, amit a fesztivál helyszínén hagysz, hulladékként végzi, így igyekezz hazavinni a sátradat, a használati eszközeidet! Ezért is nagyon fontos, hogy ne az eldobható, egyszer használatos megoldásokat keresd. Ráadásul a fesztiválokon gyakran nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, ezért nem valósul meg az újrahasznosítás és az újrahasználat sem. Erről azonban te gondoskodhatsz úgy, hogy a szemetedet is magaddal viszed.

Lehet, hogy a hulladékmentes fesztivál vágyálom, de minden apróság segít. Különösen akkor, ha a szervezők és a fesztiválozók együtt igyekeznek megvalósítani ezt a célt.

search icon