Legyen az idei május is vágatlan!
Legyen az idei május is vágatlan!

Idén is elindult a „Vágatlan május” elnevezésű kihívás, amely arra buzdít, hogy legyünk bátran lusta kertészek, és pihentessük a fűnyírót. Engedjünk teret az éledező természetnek, hogy a beporzók is megtalálhassák számításaikat a kertben!

A mozgalom 2019-ben az Egyesült Királyságban kezdett kibontakozni, és azóta is töretlenül népszerű a természetbarátok köreiben. A közösségi médiában #NoMowMay, magyarul #vagatlanmajus hashtagekkel ellátott kezdeményezés a beporzókat kívánja segíteni. A kihívást pedig végtelenül egyszerű teljesíteni: egyszerűen csak május 1-től 31-ig nem kell nyírnunk a füvet.

És hogy miért hasznos mindez? Azért, mert több jótékony hatása is van annak, ha hagyjuk burjánzani a természetet. Egyrészt májusban kezdenek igazán beindulni a virágok, és az újonnan kikelt beporzóknak szükségük van energiára. Emellett a virágjárók világszerte fogyatkoznak, de ha több életteret, táplálékot biztosítunk nekik, valamint elhagyjuk a vegyszerek használatát, akkor ez a folyamat megállítható.

Aztán ott van a biodiverzitás, vagyis a sokszínűség, mely az élet alapja. Minél többféle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy éppen menedéket magának kertünkben. A magasabbra hagyott fű azért is jó, mert hűsíti a talajt, ezzel együtt a környezetét is. Nem kell annyit locsolni sem, nem ég ki, és több széndioxidot nyel el, mint az 5 cm-nél rövidebb pázsit.

Végül pedig az az érv is a kihívás teljesítése mellett szól, hogy ha kicsit hagyjuk kibontakozni a természetet, csodákat láthatunk. Nemcsak néhány szebb vadvirág, hanem akár védett növények is megjelenhetnek kertünkben, valamint olyan fajok is beköltözhetnek a nem háborgatott helyekre, amelyekre nagy szükségünk lehet a növényeink védelme érdekében.

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Sokszínű Vidék
Kiemelt kép: Canva

search icon